Норвежката Кристин Харила изкачи скоростно 11 осемхилядника и сега помоли за подкрепа за получаване на виза от китайските власти. Надеждата ѝ е, че ще успее да изкачи и другите три от Хималайската корона до началото на ноември, за да подобри рекорда на Нирмал Пурджа.

Непалецът стъпи на 14-те най-високи върха на планетата за 190 дни през 2019 г.

Харила изкачи последно Гашербрум I (8080 м) на 11 август - на 105-ия ден от началото на предизвикателството си. Сега ѝ остават Чо Ойю (8201 м, Непал/Китай), Манаслу (8163 м, Непал) и Шиша Пангма (8027 м, Китай).

До момента норвежката няма виза за Китай - проблем, пред който беше изправен и Нирмал Пурджа. Тя използва профила си в "Инстаграм", за да призове чрез видео за подкрепа.

"Имам нужда от цялата помощ, която мога да получа. Всякакви идеи. Свържете се с всеки, който може да ми помогне в диалога с китайските власти. Трябва да действаме бързо, за да подобрим рекорда", казва Харила.

Тя добавя, че е получила подкрепа до момента, включително и от китайския посланик в Норвегия, но без успех.

През август министерството на външните работи на Норвегия заяви в отговор до NRK, че не са успели да повлияят на китайските власти.

От началото на пандемията Китай е сред страните с най-строги ограничения. Получаването на виза и разрешително за изкачване е много трудно. От пресслужбата на китайското посолство в Норвегия казват, че ще опитат да помогнат на Харила, колкото могат, но с уточнението, че се следват разпоредбите, свързани с пандемията.

Дневник