Като ден на дербитата може да бъде определен 16-ти октомври, тъй като в Европа предстоят големи футболни сблъсъци. Безспорно най-сериозно впечатление привличат двубоите "Реал" (Мадрид) - "Барселона" и "Ливърпул" - "Манчестър сити".

В испания двата големи съперника се срещат в юбилейното "класико" №250. Двубоят между "Реал" и "Барселона" е от 17.15 часа и ще бъде излъчен по "Макс Спорт 4".

Двата тима влизат в срещата с равен актив - по 22 точки, като "Барселона" е лидер в Ла Лига заради по-добра голова разлика. През седмицата обаче каталунците загубиха в Шампионската лига и са заплашени да отпаднат за втора поредна година в груповата фаза.

"Реал" също стъпи накриво, правейки 1:1 с "Шахтьор".

В първенството двата отбора са на много високо ниво, като имат по седем победи и едно равенство.

Това ще бъде 185-ти мач между "Реал" и "Барселона" в Ла Лига, като мадридчани водя със 76 срещу 73 победи. Във всички турнири балансът е 100:97 за "Реал". В последният мач обаче белите бяха разгромени с 0:4 именно на своя стадион "Сантяго Бернабеу".

"Това е специален сблъсък, каквито са били всички издания на "класико". Това обаче не е двубой на живот и смърт, а просто специален мач. Сезонът е дълъг., но би било хубаво да спечелим", коментира преди срещата Карло Анчелоти.

Шави Ернандес също очаква специален мач: "Щеше ми се да съм футболист и да играя в този мач, тъй като той е по-специален от всичко друго. Това е двубой, в който трябва да поемеш отговорност и да направиш всичко по силите ти за победа. рябва да играем като отбор, да бъдем компактни и да покажем кураж и характер. Доказателството за това, което можем да направим на терена, е ясно - видяхме го в мача миналата година".

В 18.30 часа на "Анфийлд" двата най-силни отбора в Англия "Ливърпул" и "Манчестър сити" се срещат за пореден път, отново в двубой със сериозен залог. Мачът ще бъде излъчен по "Диема Спорт 2".


"Ливърпул" е в трудна ситуация, като влиза в двубоя в долната половина на класирането, на 12-то място. Тимът на Юрген Клоп е със само две победи в шампионата и не успя да спечели в последните си три мача. В изиграните си осем мача "Ливърпул" е допуснал и 12 гола.

В същото време "Сити" впечатлява, като има седем победи в девет мача, като е единственият непобеден във Висшата лига. Шампионите са вкарали общо 33 гола, а 15 от тях са дело на Ерлинг Холанд.

Загуба на "Ливърпул" ще означава, че тимът няма никакви шансове за шампионска титла, въпреки ранната фаза на сезона.

"Ливърпул" не може да се бори с финансовата мощ на "Сити". Никой не може да се конкурира с тях в това отношение", коментира Клоп пред репортери преди срещата. Колегата му Гуардиола обаче увери, че именно червените продължават да са най-сериозният конкурент на "Сити" в битката за титлата.

"Отново ще бъде труден мач, не очаквам нищо различно. Двубоят ще бъде решен на терена, а не от временното класиране. Знам какви качества притежават. "Ливърпул" винаги е бил нашият най-голям конкурент, така е и сега и така ще бъде".

В допълнение към интересните мачове, във Франция се срещат двата топ фаворита за титлата - ПСЖ и "Марсилия". Парижани, които са лидер в Лига 1, приемат съперника си в 21.45 ч. на "Парк де пренс".

Дневник