Реал" (Мадрид) победи "Барселона" в голямото дерби на Испания, налагайки се с 3:1 на своя стадион "Сантяго Бернабеу". Мадридчани играха много по-добре от своя съперник в първото "класико" за сезона.

Карим Бензема откри в 12-ата минута, а Федерико Валверде удвои аванса на шампионите в 35-ата. През втората част Феран Торес се разписа за "Барселона", но в добавеното време Родриго оформи крайния резултат от дузпа.

Загубата е първа за "Барселона" в Ла Лига, с която "Реал" излиза начело в класирането с 25 точки срещу 22 за каталунците. Дотук тимът на Шави Ернандес беше допуснал само един гол в първенството, докато в Мадрид получи три.

Двата големи испански съперника се срещнаха за юбилеен 250-ти път във всички турнири, както и 185-ти в Ла Лига. "Реал" постигна своята 77-ма победа в първенството и остава пред каталунците в общия баланс.

Отборът на Карло Анчелоти успя да си върне за тежкото поражение на "Бернабеу" през миналия сезон, когато загуби с 0:4.

"Реал" беше без вратаря си Тибо Куртоа, докато "Барселона" също беше с промени в състава. Жул Кунде се завърна като титуляр след контузия на мястото на Жерар Пике, а Френки Де Йонг започна като титуляр за пръв път след месец.

От първите минути си пролича идеята на Шави Ернандес "Барселона" да води играта на "Бернабеу". Контраатаките на "Реал" обаче бяха опасни и скоростта на играчите в бяло създаваше проблеми за гостите.

В 12-ата минута именно след такава ситуация падна първото попадение. Тони Кроос се пребори с Бускетс в центъра и изведе Винисиус Жуниор отляво, бразилецът надбяга бранителите на "Барселона" и стреля, но ударът му беше париран от Тер Стеген. При добавката обаче Бензема нямаше проблеми да реализира - 1:0.


След ранното попадение "Барселона" успя да пренесе играта в по-предни позиции. Каталунците имаха и отличен шанс да изравнят в 25-ата минута, но Роберт Левандовски не успя да прати топката в мрежата, скачайки на шпагат.

Гостите водеха играта, но вместо това получиха втори гол.

Това се случи в 35-ата минута, когато Федерико Валверде получи топка около границата на наказателното поле и с премерен удар в долния десен ъгъл не остави шансове на Тер Стеген.


През второто полувреме "Реал" не позволи на "Барселона" да играе толкова лесно с топката. Притежанието този път беше на страната на домакините, за които ситуацията беше идеална. "Реал" държеше топката и имаше някои атаки, но без да стига до точен удар.

Гол на Карим Бензема беше отменен заради засада, но и въпреки това "Барселона" нямаше толкова много шансове. Едва в последните 20 минути каталунците успяха да пренесат играта в полето на "Реал", когато Шави Ернандес направи редица офанзивни промени.

Два пъти обаче Левандовски беше блокиран в наказателното поле.

Дневник


В 83-ата минута промените на Шави дадоха резултат, като две от резервите му комбинираха. Ансу Фати проби отляво и центрира, топката премина през цялата защита, Левандовски също не я уцели, но на далечната греда Феран Торес беше на място и засече.

Малко по-късно пропуск направи и Фати, но в добавеното време "Реал" нанесе решителния си удар. След дузпа, отсъдена с помощта на системата VAR Родриго оформи крайния резултат.