Французинът Карим Бензема спечели тазгодишното издание на "Златната топка". Нападателят на Реал (Мадрид) наследява отличието от Лионел Меси, който спечели миналата година. Бензема се превръща и в първият французин от близо четвърт век насам, завоювал най-престижната награда в световния футбол.

За последно това бе правил Зинедин Зидан през 1998 година.

Отличието се дава на база представянето в рамките на един сезон (2021/2022), а не в цяла календарна година. За периода от миналото лято до края на последния сезон, френската деветка на "белите" бе просто неудържим. Бензема разцъфна изцяло след напускането на Кристиано Роналдо преди няколко години и се превърна в несъмнено най-добрият играч на испанците за този период - от 2018 година насам.

И така през миналата кампания Бензема заби 44 гола и асистира за още 15 в 46 мача за Реал във всички турнири. Именно той бе с ключов принос за триумфите в Ла Лига и ШАмпионската лига.

В гласуването за "Златната топка" могат да участват единствено журналисти, които са от страна, присъстваща в Топ 100 в ранглистата на ФИФА. Българските представители във вота са Румен Пайташев и Михаил Савов.

Бензема се превръща в осмият играч на "кралския клуб", който грабва отличието. Така Реал вече може да се похвали с общо 12 триумфа в класацията, като по този показател изоства единствено от големия си съперник Барселона, който е с 13. Там, разбира се, има и българска следа в лицето на Христо Стоичков, спечелил наградата през 1994 година.

Карим е четвъртият французин със "Златна топка" след Раймон Копа (1958), Мишел Платини (1983, 1984 и 1985) и Зинедин Зидан (1998).

Дип.бг