Реал Мадрид допусна втора поредна грешна стъпка в Ла Лига, която в крайна сметка му коства лидерската позиция. След като в предишния кръг шампионите направиха 1:1 у дома с Жирона, този път допуснаха изненадваща първа загуба за сезона с 2:3 като гости на Райо Валекано.

Така Реал остана с 32 точки на второто място, а лидер е Барселона с 34.

Мадридчани, които бяха в този мач без контузения Бензема и наказания Кроос, се оказаха догонващи в резултата още в петата минута, когато Санти Комесаня откри резултата.

Домакините определено бяха по-добрият тим на терена и не се виждаше как Реал ще изравни. В 37-ата минута обаче при единоборство в наказателното поле на Райо Асенсио падна, но съдията Хуан Мартинес не отсъди дузпа. След консултация с VAR обаче промени решението и Модрич изравни за 1:1.

До края на полувремето двата тима си размениха по още един светкавичен гол. Първо Едер Милитао изведе Реал напред, в 41 минута, но само 3 по-късно капитанът на Райо Оскар Трехо изравни.

След почивката ключовият момент дойде в средата на второто полувреме, когато топката удари в ръката защитника на Реал Дани Карвахал.

Съдията подмина ситуацията и не отсъди дузпа, но отново бе привикан да използва системата VAR. В резултат на това пак промени решението си отсъди наказателен удар в полза на Райо.

Зад топката застана Трехо, но Тибо Куртоа спаси удара му. Радостта на Реал обаче трая само секунди, защото реферът поиска видео повторение за това дали вратарят е с двата си крака върху голлинията. И след като отново прегледа ситуацията, нареди ново изпълнение на дузпата, при което този път Трехо не сбърка и Райо поведе с 3:2.

До края най-сериозното положение за Реал бе изпуснато от Родриго и така шампионите сдадоха първото място в класирането, въпреки че мачът се игра чак до 100-тната минута.

Дир.бг