Кристиано Роналдо ще поведе Португалия на Мондиала в Катар, след като селекционерът Фернандо Сантош повика ветерна в състава от 26 играчи.

37-годишният нападател на Манчестър Юнайтед не е титуляр за „червените дяволи“ от началото на сезона, но очаквано ще бъде част от групата на „мореплавателите“, които ще гонят първа световна титла в историята си.

Роналдо, капитанът и рекордьор за всички времена по голове за един национален отбор със 117, има доста млади партньори в атаката на португалците, включително Жоао Феликс от Атлетико Мадрид и Рафаел Леао от Милан. Той ще играе на петото си световно първенство, като е играл за страната си във всяко издание от 2006-а насам.

Сантош, който изведе Португалия до триумф на Евро 2016 във Франция, остави изненадващо извън състава полузащитника на Пари Сен Жермен Ренато Санчес, като вместо него повика халфа на Уулвърхемптън Матеуш Нунеш.

В групата са още 19-годишният централен защитник на Бенфика Антонио Силва, за когото това е дебютна повиквателна, както и 39-годишният ветеран Пепе. Защитникът на Порто не е играл от 4-и октомври насам заради проблем в коляното, но ще бъде готов за турнира в Катар, който стартира на 20 ноември.

Нападателят на Ливърпул Диого Жота обаче е аут поради контузия на прасеца. 36-годишният полузащитник на Уулвс Жоао Моутиньо, който има 146 мача за националния отбор, повече от всеки друг с изключение на Роналдо, не бе включен, както и съотборникът му при „вълците“ Гонсало Гедеш.

Португалия стартира кампанията си в група Н срещу Гана на 24 ноември, преди да се изправи срещу Уругвай четири дни по-късно и срещу Южна Корея на 2 декември.

Съставът на Португалия:

Вратари: Диого Коща, Руи Патрисио, Жозе Са

Защитници: Диого Далот, Жоао Кансело, Данило Перейра, Пепе, Рубен Диаш, Антонио Силва, Нуно Мендеш, Рафаел Герейро

Полузащитници: Рубен Невеш, Жоао Палиня, Уилям Карвальо, Бруно Фернандеш, Витиня, Отавио, Жоао Марио, Матеуш Нунеш, Бернардо Силва

Нападатели: Рафаел Леао, Жоао Феликс, Рикардо Орта, Гонсало Рамос, Кристиано Роналдо, Андре Силва.

Днес.бг