Франция счупи така нареченото "шампионско проклятие" - че в последните три издания на световни първенства, шампионът от предходния Мондиал неизменно отпада в групите. Водени от Килиан Мбапе, който бе невероятен в събота вечер, футболистите на Дидие Дешан спечелиха с 2:1 срещу Дания на стадион "974" и след втората си победа в два мача се превърнаха в първият осминафиналист на шампионата в Катар.

Французите отпаднаха в групите през 2002-а, след като бяха спечелили титлата четири години по-рано у дома. Италия стори същото през 2010-а след триумфа си в Германия 2006, а Испания през 2014 и Германия през 2018 година също неизменно си тръгваха след първата фаза, след като бяха станали световни шампиони на предишното първенство.

Световните шампиони имат 6 точки от два мача и са начело на групата си. Австралия следва на второ място с 3, а Дания и Тунис са с по 1.

Дания влезе в мача изключително уверено и след няколко минути игра Ериксен даде прекрасен пас от дълбочина към Корнелиус, който изскочи сам срещу Лорис, но се забави и не успя да отиграе добре. В 10-ата минута Жиру се озова на чудесна позиция на няколко метра от вратата на противника, но също не реагира достатъчно бързо и да стреля.

Заявката за хубав мач след обещаващото начало определено се превърна в реалност, като шампионите постепенно взеха инициативата и започнаха да нападат настървено. В 19-ата минута Мбапе се откъсваше зад датската защита, но бе повален с ръце от Кристенсен, който се размина само с жълт картон. Рабио изпробва рефлекса на Шмайхел пет минути по-късно, а след половин час футбол десетката на Франция пак бе в центъра на събитията.

Свръхзвуковото крило на "сините" направи за смях двама играчи в бяло по левия фланг на атака и центрира остро в наказателното поле, но отново без успех. При всяко негово докосване до топката, публиката вдигаше изключителен шум. В 36-ата минута Корнелиус стреля по диагонал, след като нахлу в полето на Лорис, но встрани от вратата. До почивката голове нямаше, но двата отбора играеха прекрасен открит футбол.

През първото полувреме французите отправиха 13 удара без да вкарат гол, поставяйки рекорд - нещо такова не се бе случвало, откакто се събира детайлна статистика. Нещо, започнало през 1966-а година.

Размяна на светкавични атаки беляза рестарта на мача, а Мбапе не спираше да тормози противниковата защита. Гризман се озова сам срещу вратаря, но стреля високо над вратата с удобния си ляв крак.

В 61-ата минута Мбапе стори най-логичното и откри резултата. Нападателят и Ернандес разиграха с по едно докосване и след двойно подаване топката се оказа в Килиан, който вкара с удар от движение.

Френската радост обаче не трая дълго и само седем минути след първия гол Дания изравни чрез Андреас Кристенсен. Защитникът се разписа с глава след заучено изпълнение на корнер - 1:1.

Импулсът в датските редици бе очевиден и пет минути след изравнителния гол се стигна до нов хубав шанс, отразен от Лорис. Капитанът спаси остър удар на Линдстрьом.

Чуамени можеше да удвои за Франция в 78-ата минута, но изстрелът му с глава от границата на вратарското поле се отби в защитник. Още в ответната атака резервата Брейтуайт пък стреля покрай гредата за Дания.

И така се стигна до 86-ата минута, когато Мбапе отбеляза втория си гол, буквално засичайки с тяло остро центриране на Гризман за 2:1.

Дир.бг