Ерлинг Холанд вилня като тайфун в Шампионската лига и заби пет гола за Манчестър Сити, който прегази със 7:0 РБ Лайпциг и изхвърли германския тим от осминафиналите с общ резултат 8:1. Вечерта бе историческа за норвежката деветка, който със статистиките си продължава да изумява експерти и фенове.


Холанд вкара пет пъти само за 35 игрови минути - между 22-рата и 57-ата, а след малко повече от час игра бе заменен.  Русокосият гигант се разписа от дузпа (доста спорна), с глава, с ляв крак, с десен крак, както и веднъж, след като бранител го уцели, опитвайки да отбие топката от голлинията. Всякакъв "сорт" голове от един централен нападател, който изглежда като машина този сезон.

Илкай Гюндоган също се записа в статистиките с точен удар за 4:0, а в последните секунди Кевин де Бройне майсторски завъртя топката за 7:0.

Холанд е с 39 попадения в 36 двубоя за Сити, с което вече е №1 в историята на клуба. Досега най-добър реализатор на "гражданите" в рамките на един сезон бе Томи Джонсън, вкарал 38 пъти през 1928-29 г.

Норвежецът небрежно вече има 33 гола в 25 двубоя, изиграни в Шампионската лига за Залцбург, Борусия (Дортмунд) и Сити. Той е само на 22 години.

Тази вечер Ерлинг стана и третият футболист, успявал да наниже пет попадения в един мач от турнира. Преди това са го правили Луис Адриано за Шахтьор (Донецк) срещу БАТЕ (Борисов) и Лео Меси за Барса срещу Байер Леверкузен.

Сега пак го отнесоха германци, напълно безпомощни срещу суперотбора на Пеп Гуардиола и неговия централен нападател - ураган.

Като цяло на немските отбори не им върви на този етап срещу този противник. Пак 7:0 бе резултатът в осминафинален реванш в полза на Сити преди 4 години, а тогава "жертва" бе Шалке.

Мечтата на Сити остава една - да спечели трофея, който убягва на отбора в ерата "Гуардиола". В шести пореден сезон отборът в небесносиньо е на четвъртфинал и сред най-добрите осем в турнира.

В тези шест случая игра един път полуфинал, а веднъж загуби и финал (0:1 от Челси през 2021-ва). Но до трофея така и не стига.

Както и в предходните поне три години, Сити отново е фаворит на букмейкърите да стане първенец на Европа. С представяния като това тази вечер, това не изглежда никак учудващо.

Четвъртфиналисти са още:

Милан, Челси, Бенфика, Байерн и Интер.

В сряда вечер Реал приема Ливърпул (5:2 в първия мач), а Наполи е домакин на Айнтрахт (2:0) за определяне на последните два тима сред най-добрите осем в Европа.

Дир.бг