Петдесет и четвъртото издание на АТП Тур започна преди няколко месеца и хора от цял свят предлагат своите предвиждания за ранглистата в края на годината. И ние решихме да се включим и да ви покажем нашите фаворити.Прочетете повече за всички възможности тук.

Новак Джокович (35 години)

След като Джокович не успя да завърши на първо място миналата година, но причините за това бяха, че не успя да играе на Откритото първенство по тенис на Австралия и Откритото първенство на САЩ, а също така и не си получи точките от Уимбълдън. Той вече е на първо място с над 7000 точки. Сигурни сме, че ще бъде мотивиран да си върне първото място след ситуацията миналата година, а в който и турнир да реши да играе звездата от Сърбия, той винаги е фаворит. Очакваме да видим доста добри резултати този сезон и да го видим на първото място, което му бе отнето миналата година. Все пак, фактът, че не е ваксиниран, може да доведе до наказание и понижаване на неговия ATP ранг. Нека уточним, че се наложи и да се оттегли от турнира в Индиън Уелс заради това.

Карлос Алкарас (19 години)

Алкарас завърши миналата година като номер едно и тази година се стреми да повтори този рекорд в кариерата си. Той е все още млад и има голямо бъдеще в тениса, но също така има и енергията да участва в повече турнири отколкото други тенисисти, което и прави. Сега се е устремил да спечели Индиън Уелс след като се класира на полуфиналите на турнира. Испанецът има потенциала да завърши на първо място в АТП Тур тази година, но ще трябва да внимава да не се претовари, което може да доведе и до нежелани контузии. Ако Джокович играе на 100% шансовете на Алкарас да повтори този резултат и да завърши на първо място през 2023 драстично намаляват.

 

Данил Медведев (27 години)

През 2022 Медведев нямаше добра година и завърши на седмо място в класацията. Може би причината за този резултат бяха големите очаквания след победата си срещу Джокович. Той е мотивиран да успее и очаква повече от себе си. Той е един от играчите, които могат да играят за топ титлите в АТП Тур тази година. Данил достигна и до полуфиналите на Индиън Уелс тази година и там ще се изправи срещу американецът Франсис Тиафо. В четирите си срещи от 2019 насам, Медведев победи Тиафо и се очаква да стигне до финалите на турнира тази година, където ще се изправи срещу някои от финалистите (може да е Фриз, Алкарас или Синер).

Тенисисти, които също могат да завършат класацията в по-горните позиции

Освен нашите топ три предвиждания за номер едно, искаме да ви покажем няколко тенисиста, които имат голям шанс да завършат в топ пет на ранглистата тази година.

  • Рафаел Надал (втора позиция през 2022) не е завършвал извън топ десет от 2004 насам и според нас е фаворит за всеки клей турнир.
  • Тейлър Фриц има големи шансове да подобри мястото си от миналата година, въпреки отпадането си от Индиън Уелс.
  • Циципас вече изрази оптимизма си около това, че той все някога ще стане номер едно в световния тенис при мъжете. Той направи това изказване през ноември 2022 и ще бъде любопитно да видим как ще се развие неговата 2023 година.
  • Каспър Рууд е новата голяма надежда на световния тенис. Едва на 24 години, той вече е 4-ти в света и изглежда като да се е устремил само нагоре. След участие на два финала на големи шлемове през 2022 (Ролан Гарос и US Open) изглежда като нищо да не може да спре норвежеца.