Националният тим на Нидерландия победи Гибралтар с 3:0 като гост, а Франция се справи с Република Ирландия с 1:0 като гост в Дъблин в мачове от втория кръг в група „B”на квалификациите за Европейското първенство по футбол през 2024 година.

„Петлите“ постигнаха втори успех от двете си срещи до момента и оглавяват класирането в групата с 6 точки и без допуснат гол. Втори е тимът на Гърция с една победа от един мач, а Нидерландия заема третата позиция с победа и загуба. Ирландците са четвърти след поражението в първия си двубой от евроквалификациите, а Гибралтар вече има две загуби.

За втори път в рамките на четири дни, френските национали прегръщаха вратаря Майк Менян след последния съдийски сигнал заради чудесните му спасявания по време на срещата с Република Ирландия.

Победният гол за Франция бе дело на Бенжамен Павар в 50-ата минута на двубоя, а Менян спря отличен удар с глава на Нейтън Колинс, за да подсигури успеха с 1:0 в Дъблин.

В Ротердам Мемфис Депай реализира за 1:0 за Нидерландия 23-ата минута на домакинството срещу Гибралтар, а в 50-ата и 82-ата минута Нейтън Аке се разписа за крайното 3:0 в полза на водения от селекционера Роналд Куман състав. С две асистенции при първите две попадения на нидерландците се отличи Дензъл Дъмфрис. Успехът бе и първи за Куман след завръщането му начело на отбора, а футболистите му отправиха 50 удара към вратата на Гибралтар. Нидерландските национали увеличиха серията си без загуба като домакини на 15 мача. Поражението беше 19-о поредно за гибралтарците в европейски квалификации. Те завършиха мача с човек по-малко заради директния червен картон на Лиъм Уолкър за нарушение в 51-ата минута.

В група „E” Полша победи Албания с 1:0 като домакин, записвайки първи успех в пресявките за Евро 2024, а Молдова и Чехия завършиха наравно 0:0. Чехите са начело във временното класиране с 4 точки пред Полша с 3 и Молдова с 2 точки към момента.

Победата бе първа за селекционера на Полша Фернандо Сантош откакто пое поста след загубата на старта на евроквалификациите. Единственият гол бе дело на Карол Швидерски в 41-ата минута на мача.

Чехия не успя да надвие Молдова при гостуването си в друга среща от втория кръг, въпреки че владееше повече топката. Томаш Сучек пропусна добра възможност да реализира през първото полувреме.

Швеция постигна убедителен успех с 5:0 при домакинството си на Азербайзжан в група „F”, а Австрия също записа домакинска победа с 2:1 над Естония. Австрийците оглавиха подреждането с 6 точки след двете си победи на старта, следват Белгия и Швеция с по 3 точки, а Естония и Азербайджан все още нямат точка в актива си.

Рауно Сапинен даде преднина на естонците в 25-ата минута, но с попадения на Флориан Кайнц в 68-ата и на Михаел Грегорич в 88-ата минута домакините стигнаха до успеха. 28-годишният нападател Грегорич пропусна дузпа за Австрия в 17-ата минута.

Златан Ибрахимович пропусна двубоя на Швеция заради контузия, но домакините нямаха проблеми срещу Азербайджан. Селекционерът Яне Андерсон не даде подробности за травмата на 41-годишния нападател. Попаденията за шведите вкараха Емил Форсберг в 38-ата минута на двубоя, Виктор Гьокерес в 79-ата, Карл Йеспер Карлсон в 88-ата и Антони Еланга минута по-късно, а в 65-ата Балул Мустафазаде се отбеляза автогол.

В група „G”, където снощи България претърпя поражение с 0:3 при гостуването си на Унгария, Сърбия победи с 2:0 като гост Черна гора и вече има 6 точки на върха в класирането. За успеха в два гола реализира влезлият като резерва през второто полувреме Душан Влахович – в 78-ата и в петата минута на добавеното време на срещата. /БТА