Барселона поиска от Хавиер Тебас моментално да напусне поста си на президент на испанската Ла Лига. Каталунците сториха това посредством позиция на официалния си уебсайт, в която цитират изказвания на Тебас, публикувани в днешния брой на вестник "Ла Вангуардия".


"Публикуваната от "Ла Вангуардия" днес новина трябва да послужи като предупреждение към всички клубове от Ла Лига. Става дума за практики, които категорично не се вписват във функциите на президента на Ла Лига. От достойнство и уважение към позицията, на която се намира, г-н Тебас трябва моментално да подаде оставка", обявиха от "Камп Ноу".

"Както президентът Жоан Лапорта повтори няколко пъти в последните седмици, Барселона е жертва на медийна кампания за събития, които никога не са се случвали. Нашият отбор никога не е плащал на съдиите. Президентът на Ла Лига не използва за първи път медийните си оръжия и си приписва сила и права, които по никакъв начин не му принадлежат", добавят още от Барселона. 

Вестникът твърди, че Тебас е представил фалшиви доказателства, давайки показания по последния проблемен случай, в който каталунците са намесени - "Негрейра".

Информацията, появила се днес гласи, че Тебас е изпратил на прокуратурата писмо с обвинения към бившите президенти на Барса - Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, основаващи се на ръкописен документ, открит в дома на покойния директеро на клуба Хосеп Контрерас.

Семейството на Контрерас обаче обяви, че документът датира отпреди 20 години и посочентие в него имена, не са свързани нито с Бартомеу и Росел, нито със съдията Хосе Мария Енрикес Негрейра, заради когото избухна големия скандал.

Тебас твърди, че във въпросния документ става дума за плащания към Негрейра.