През лятото на миналата година шахматният властелин от Норвегия Магнус Карлсен изненадващо обяви новината, че няма намерение да защитава титлата си.

Водачът в ранглистата държеше ревностно най-престижния трофей от 2013 година насам, но сега казва, че не е мотивиран да играе още един мач за нея. Така стана ясно, че световната титла в шахмата ще има нов притежател - един измежду Ян Непомнящи и Дин Лижън.

Руснакът и китаецът се впускат в битка, която започва в петък. Мястото е казахстанската столица Астана, а паричната награда - 2 милиона долара. 60% от тях отиват за победителя.

Претендентите

Непомнящи си спечели тази възможност като №2 в световната ранглиста, но и по-важното - победител в турнира на претендентите, който се проведе през юни миналата година.

Тогава руснакът беше недостижим след 13 партии срещу най-добрите играчи в света и с 9.5 точки остави на 1.5 зад себе си именно Дин Лижън.

През 2021-а в Дубай Карлсен направи последната си защита на титлата именно срещу Непомнящи, побеждавайки го със 7.5 точки срещу 3.5 точки.

32-годишният руснак сега има възможност да стане първият световен шампион от тази държава от Владимир Крамник през 2006 година. Тогава той надделя над Веселин Топалов.

Китаецът Дин Лижън се впуска в битката като №3 в света. Той стигна до турнира на претендентите благодарение на своя рейтинг, и там се справи блестящо.

Какъв е форматът?

Мачът за световната титла ще определи новия световен шампион чрез 14 игри по традиционните правила. Първата ще се проведе на 9 април, а последната на 29 април.

Играчът, който първи стигне до 7,5 точки ще е големият победител. За първите си 40 хода от игрите всеки претендент ще има 120 минути, последвани от 60 минути за следващите 20 хода. След това им остават по 15 минути до края на играта, като след ход №61 двамата ще имат само по 30 секунди на движение.

Двамата нямат право да се съгласяват на равенство преди претендентът с черните фигури да направи своя 40-и ход.

Ако точките са равни след предвидените 14 игри, предстои тайбрек, който да определи победителя. Той включва игра по рапид правила.

Дир.бг