Наполи и Милан завършиха при резултат 1:1 в среща-реванш от четвъртфиналите на Шампионска лига. След победата с 1:0 в първия мач "росонерите" са на полуфинал в Турнира на богатите за първи път от десетилетие и половина.

Оливие Жиру отбеляза за „росонерите“ във „врящия котел“ на „Диего Армандо Марадона“ през първата част, когато оползотвори феноменален рейд на Рафаел Леао. За „адзурите“ попадението дойде в 93-ата минута, когато Виктор Осимен засече с глава центриране на Джакомо Распадори.

Преди да отбележи своя гол, Жиру изпусна дузпа, отразена от Алекс Мерет. В 80-ата минута същата участ имаше и звездата на лидера в Серия А – Хвича Кварацхелия. Майк Менян парира удара от бялата точка на грузинеца.

Миланският гранд очаква победителя от двойката Интер – Бенфика. Техният градски съперник има преднина от 2 гола преди реванша с „орлите“ от Лисабон. За Наполи пък предстоят още няколко кръга, докато тимът официализира първото си Скудето от 33 години насам. Южняците имат преднина от 14 точки пред втория Лацио.

Партенопеите наложиха своята воля още от първия съдийски сигнал. Те натиснаха сериозно своя гост от Милано, като удар на Желински от фал, отклонил се в стената, едва не влетя в мрежата на Менян. Последва изстрел на Кварацхелия в близкия ъгъл, но Менян се справи. Другият флангови нападател - Матео Политано, също опита късмета си, ала неточно. Минути по-късно левичарят опита същото изпълнение, но бе със същия резултат - аут.

В средата на полувремето дойде и много ключов момент в мача. Рафаел Леао бе застъпен в наказателното поле от Марио Руй и главният съдия Шимон Марчиняк отсъди дузпа. Зад топката застана Оливие Жиру, който не успя да преодолее Алекс Мерет от бялата точка.

Южняците отвърнаха с много опасен удар на Желински по земя - право в ръцете на Менян. Пред Жиру се откри възможност да се реваншира - неаполитанците загубиха една топка в близост до пеналта, а там добре намерен бе Жиру, който от чиста позиция стреля в тялото на Мерет.

Десет минути преди почивката на Лучано Спалети му се наложи да прави не една, а цели две принудителни промени. Марио Руй и Матео Политано напуснаха с контузии, получени само в рамките на две минути. На техните места влязоха Матиас Оливейра и Ървинг Лозано.

Минути преди края на частта Милан нанесе своя удар. Рафаел Леао отне топката на 30 метра от своята врата и сътвори феноменален рейд между няколко защитници до наказателното на Наполи, където поднесе топката на полупразна врата на Жиру, а французинът не сбърка за 0:1.

Второто полувреме започна със солова акция на Кварацхелия. Грузинецът се спарви с Диас и Калабрия и стреля от малък ъгъл, но над вратата на Менян. Ситуацията се повтори и в 55-ата минута - Кварацхелия с малко късмет мина покрай двама в червено и черно и стреля с левия крак, но отново прекалено високо.

Десетина минути преди края на срещата Наполи имаше златен шанс да се върне в играта. Томори се хвърли на шпагат в краката на Ди Лоренцо и топката се отклони в ръката му. Полският арбитър Марчиняк отсъди втора дузпа в мача - този път за Наполи. Зад топката застана Хвича Кварацхелия, който бе развенчан от Майк Менян и резултатът остана 0:1.

Точно след дузпата Менян отново се намеси решително. Това се случи при последвалия корнер. В последанат 90-та минута Менян парира и много коварен удар с глава на Лео Йостигор.

В самия край на срещата дойде и искрицата надежда за Наполи. Голмайсторът на тима Виктор Осимен засече центриране на резервата Джакомо Распадори. За "адзурите" обаче не остана време за втори гол и така Милан се класира на 1/2-финал в ШЛ.

FT / Наполи - Милан 1:1

0:1 Оливие Жиру 43`

1:1 Виктор Осимен 90+3`

Наполи: Алекс Мерет, Джовани Ди Лоренцо, Амир Рахмани, Жуан Жезус, Марио Руй, Станислав Лоботка, Танги Ндомбеле, Пьотр Желински, Матео Политано, Виктор Осимен, Хвича Кварацхелия

Треньор: Лучано Спалети

Милан: Майк Менян, Давиде Калабрия, Симон Кяер, Фикайо Томори, Тео Ернандес, Сандро Тонали, Раде Крунич, Браим Диас, Исмаел Бенасер, Рафаел Леао, Оливие Жиру

Треньор: Стефано Пиоли

Гонг