Кениецът Келвин Киптум спечели титлата в маратона на Лондон с нов рекорд на трасето и второ най-добро време в историята. Той измина дистанцията от 42.195 км за 2:01.25 часа.

Втори на почти три минути остана Джефри Камворор.

23-годишният Киптум, който спечели във Валенсия също с рекорд при дебюта си в маратонската дисциплина миналата година, направи своя пробив на 19-а миля, откъсвайки се със солидна преднина, за да запише второто най-бързо време за всички времена, предава БТА.

23-годишният младеж се строполи на земята изтощен, след като пресече финалната линия. Киптум се измори към края и изпусна световния рекорд на Елиуд Кипчоге с 16 секунди.

    "Много съм доволен от резултата. Не знам какво да кажа в момента, просто съм благодарен. Трасето беше много добре, имаше малко дъжд по средата, но всичко беше наред. Обичам да участвам в маратони, това е добра подготовка за мен. Много съм щастлив", каза победителят.

Сър Мо Фара се класира на девето място в последния си маратон с 2:10:28 часа.

При жените Сифан Хасан от Нидерландия направи отлично представя, въпреки че имаше контузия, за да победи олимпийската шампионка Перес Йепчирчир и защитаващата титлата си Йеламзерф Йехуалав в това, което организаторите казаха, че "е най-доброто елитно участие за жени в събитието".

    "Никога не съм мислила, че ще завърша маратон и ето, че го печеля. Имах проблем с бедрото, което ме накара да спра. Но след това започнах да се чувствам малко по-добре", каза тя.

Хасан, която е двукратна олимпийска шампионка на 5000 и на 100 метра, финишира за 2:18:33 часа със спринт в последните 500 метра, като изпревари втората Алему Мегерту от Етиопия и третата кенийка Джепчирчир. Етиопката Йехуалау е четвърта.

30-годишната Хасан дебютира в маратон. Тя изглеждаше, че има проблем с тазобедрената става след по-малко от час бягане, като изостана, спря и се разтегна, но отново настигна лидерската група малко над шест километра преди финала.

Рекордните 48 хиляди души се очаква да пресекат финалната линия близо до Бъкингамския дворец от заявените 49 675, които са се регистрирали за състезанието. Броят на участниците е нараснал от предишния рекорд от 43 199 през 2019 година.

дир.бг