"Уимбълдън" ще дари над 500 000 евро на различни благотворителни каузи, свързани с Украйна, след като бе взето "трудното решение" да бъде премахната забраната за участие на турнира на тенисисти от Беларус и Русия. Освен това от "Ол Инглънд Клъб" ще заплатят разходите по настаняването на украинските участници в тазгодишната надпревара в Лондон.

През 2022-а беларуски и руски състезатели не бяха допуснати до третия от годината турнир от Големия шлем заради началото на войната в Украйна, което първоначално от руска страна бе описано като "специална военна операция". Шефът на "Ол Инглънд Клъб" Иън Хюит заяви, че премахването на забраната в никакъв случай не променя позицията на организацията относно случващото се на украинска територия.

    "Това бе изключително трудно решение. Може би най-трудното за мен, откакто съм на тази позиция", заяви Хюит, който ще напусне поста след тазгодишното издание на "Уимбълдън".

Легендарната надпревара започва на 3 юли и ще продължи до средата на месеца, като се очаква организаторите да поканят 1000 украински бежанци за някои от дните на турнира.

Представителите на Беларус и Русия пък ще трябва да подпишат декларация за неутралност, с която гарантират, че няма да показват каквато и да била подкрепа към войната и също така, че не получават финансиране от държавите си или от компании, свързани с тях.

Знамената на двете страни ще бъдат забранени на територията на турнира.

Миналата година домакините на "Уимбълдън" получиха санкция от ATP и WTA, след като не допуснаха руски и беларуски участници до надпреварата на свещената трева, а останалите тенисисти, които играха, не получиха ранкинг точки за световната ранглиста.

Дир.бг