Българското крило Константин Костадинов е един от общо 242 баскетболисти, подали ранни заявки за тазгодишния Драфт на НБА. Националът е сред 48-те чуждестранни играчи, изразили желанието си да участват в ежегодното събитие, което тази година ще се състои на 22 юни.

По всяка вероятност 20-годишният Костадинов ще повтори действията на друг национал, който бе сред заявилите участие в Драфта миналата година - Емил Стоилов. Тогава центърът на Естудиантес оттегли заявката си малко преди церемонията, в която само 60 баскетболисти биват избрани от тридесетте отбора в НБА.

В момента Костадинов играе във втородивизионния Паленсия, където е преотстъепн от елитния Тенерифе. Бургазлията е кадър на Академията на Реал (Мадрид), където премина от Делфин (Бургас) като 13-годишен, а през 2021-а помогна на "белите" да спечелят юношеската Евролига.

По-рано същата година, през месец февруари, той стана най-младият дебютант в историята на мъжкия ни национален отбор, след като вкара 11 точки при загубата от Босна и Херцеговина на 17 години, 10 месеца и 28 дни.

В момента Костадинов и Паленсия са първи в класирането на ЛЕБ Оро с 26 победи и 5 загуби. Българинът е играл във всичките 31 мача на своя тим и средните му показатели са 5.6 точки, 2.9 борби и 0.6 систенции при 55% успеваемост в стрелбата и 75% от наказателната линия.

Очаква се №1 в Драфта да бъде френската сензация Виктор Уембаняма, но все пак шансове имат и Скуут Хендерсън и Брандън Милър.

Лотарията за реда в тазгодишния Драфт ще се състои на 17 май, като Детройт, Хюстън и Сан Антонио имат равни шансове да вземат първия избор - по 14%.

Дир.бг