Бившата №1 в женския тенис Симона Халеп получи второ обвинение за нарушение на антидопинговите правила. Това потвърди Международната агенция за тенис интегритет (ITIA).


Румънката беше хваната с допинг през октомври 2022 г., когато бяха спрени и състезателните ѝ права.


Второто обвинение е на база разследване, което е различно от първото. Става въпрос за данни от биологичния паспорт на Халеп - програма на Световната антидопингова агенция (WADA), която беше въведена още през 2013 година. Нейната цел бе да предотврати използването на кръвен допинг от страна на спортистите.


Халеп поиска да бъде изслушана от независим трибунал. Преди време тя се оплака от забавяне на разглеждането на своето наказание.


"Не само че името ми беше опетнено по най-лошия възможен начин, но съм изправена пред постоянната решимост от страна на ITIA по причина, която не мога да разбера, да доказвам вината си, докато никога не съм си и помисляла да вземам каквото и да е забранено вещество", написа тя в "Туитър".


Халеп, която категорично отрича да е приемала съзнателно забраненото вещество, заяви, че разполага с доказателства, които показват, че малки количества от лекарството за анемия са попаднали в организма ѝ от лицензирана хранителна добавка, която е била замърсена.


"На два пъти се опитах да получа възможност да бъда съдена от независим трибунал, но се намираше начин това да се отложи. Единственото, на което се надявам в този момент, е да имам възможност най-накрая да получа достъп до независими и безпристрастни съдии", добави румънката.

Дневник