20 години по-късно, отборът на Нюкасъл отново ще бъде част от най-добрите в Европа с участието си в Шампионска лига.

Това стана факт след нулевото реми на "свраките" срещу Лестър, което узакони сигурното място на отбора в топ 4 на Висшата лига.

Нюкасъл, който преживя дълги години на сътресения и финансови кризи, дори и изпадане в Чемпиъншип, бе закупен от саудитски инвестиционен фонд, който бързо изстреля клуба на съвсем друго ниво.

"Свраките" за последно бяха в топ 4 на Висшата лига преди точно 20 години, като два месеца по-късно отпаднаха в квалификациите на Шампионска лига след изпълнение на дузпи срещу сръбския Партизан.

Този път на тима от Северна Англия няма да се налага да преминава каквито и да е пресявки, защото отива директно в групите, от които за последно бе част през сезон 2002/03.

Тогава Нюкасъл преодоля първата групова фаза, а във втората остана зад тимовете на Барселона и Интер.

Днес емблематичния за английския футбол "Сейнт Джемсис Парк" ликува, защото от идния септември ще гледа любимия си клуб отново срещу най-добрите на континента. 20 години след последното участие в Шампионска лига и 10 години след последното участие в Европа изобщо.

Нулевото реми срещу Лестър означава, че Нюкасъл вече има 70 точки и няма как да бъде задминат от петия Ливърпул, който е с 66.

Единствената въпросителна около топ 4 остава дали Манчестър Юнайтед ще успее да спечели точка в следващите си два мача, с което от своя страна да си осигури билет за най-силния европейски клубен турнир.

Dir.bg