Словенецът Примож Роглич е победител в 106-ата Обиколка на Италия. Колоездачът на "Йъмбо Висма" завърши успешно последния 21-ви етап в Рим и получи приза за шампион в надпреварата.


Роглич, който облече розовото трико след етапа в събота, завършва с 14 секунди пред Герант Томас ("Инеос"). Това е четвъртата най-малка разлика в историята на Джиро д'Италия. На 37 години пък Томас е вторият най-възрастен колоездач, който завършва сред призьорите.


Трети на подиума се качи Жоао Алмейда (UAE Team Emirates). Той прекъсна суша от 44 години, в които португалец не е завършвал в тройката на голяма обиколка.

Роглич вече има четири спечелени големи обиколки, след като триумфира три пъти във Вуелта Испания (2019, 2020 и 2021 г.). До момента никога колоездач от Словения не беше печелил Джирото.


За шести път словенец триумфира едно от трите най-големи състезания. Освен победите на Роглич, Словения има два успеха в Тур дьо Франс с Тадей Погачар (2020 и 2021 г.).


Примож Роглич триумфира в Джирото, Кавендиш взе последния етап© Reuters

Последният етап в Рим беше дълъг 126 км и го спечели Марк Кавендиш ("Астана"). Английският спринтьор, който преди дни съобщи, че в края на сезона ще прекрати кариерата си, надви категорично своите съперници.


Кавендиш (38 г.) взе 162-ри успех в своята кариера. Той е 54-ти в големите обиколки и вече 17-ти в Джиро д'Италия. През лятото британецът ще атакува рекорда от етапни победи в Тур дьо Франс, който до момента дели с Еди Меркс (по 34).


Втори в етапа в Рим завърши Алекс Кирш, а трети се нареди Филипо Фиорели.


Етапният успех на Кавендиш го направи и най-възрастният победител в състезанието - 38 години и 7 дни.

Дневник