Производството на български плодове и зеленчуци е застрашено, предупреждават учени от Селскостопанската академия.
В момента само на една десета от обработваемата земя се отглежда нещо различно от зърнени култури.
Вероятно заради по-доброто субсидиране в българското земеделие се произвеждат най-много зърнени култури, сочат данните на академията, представени от председателя ѝ професор Мартин Банов, предаде БНР.
"85,5% процента са заети от житни култури, пшеница, царевица и слънчоглед и само 10,7% от останалите култури. Това е една от причините, поради които в България вече трудно се намират български зеленчуци, български плодове, български картофи", обясни той.
Причина за отказа от производство на плодове и зеленчуци е и липсата на работна ръка, "защото от всички тези култури, попадащи в тези 10,7% изискват по-малко механизация, повече работна ръка, а такава все по-трудно се намира".
Според учените трябват спешни мерки, за да е ясно върху каква земя какво е подходящо да се отглежда.
"Първата е да направим едно агроекологично райониране на територията на страната и втората е да се разработи ведомствен кадастър на земеделската територия", посочи проф. Банов.
Dnes.bg
Коментари
Анонимен
след ликвидацията на ткзс и , дзс и апк, в булгарята, пустеат хилъди екара земъ, сее се само сусу сейалката, жененсе с комбаината,пустейат хилъди декара златна замя, преобладават вностни плодове и зеленцхуси, как ще я караме и до кога, в булгаряята счте преобладават, вностните плодове и зеленцхуците,....ха-ха-ха,...
булгарин.
* Коментар транслитериран от системата
5 3Анонимен
защо, липсварт рабортниси, куде са булгарите...
* Коментар транслитериран от системата
4 3Анонимен
Липсват, защото ако са грамотни, като теб няма да различат домат от ряпа.
Анонимен
То секи на селу има сичко. За ко му са зеленчуци пълни с пестисиди.
Анонимен
Докарайте студенти от Англия. Те ще дойдат да берат доматите.
Анонимен
Ако се плащаше както в Англия и Холандия ще има работници за 500лв цял ден на полето не се издържа
Анонимен
Пълни глупости е че нашите зеленчуци са по хубави -вкусни. От репортажите не виждате ли че и нашено производство в оранжериите е в едни сандъчета пълни с някяква смес вместо засяти в пръстта.Технологията е еднаква на всякъде става ли въпрос за търтовия, на село при баба е друго . Как един журналист не се сети да ги попита какво е това и не е ли вредно и ГМО и от там домати твърди като ябълки.
Анонимен
А баба ти и дядо ти как са издържали в АПК-то, при това за много по-малко пари? А след работният ден на полето са продължавали в домашната градина, за да има какво да ядеш, защото произведеното в АПК-то отиваше за "братски държави" на безценица.
Анонимен
Политика на еврогейсъюза,прости и тъпи ,ламтящи за пари управници