Световният шампион Макс Верстапен критикува календара за новия сезон във Формула 1. По-рано тази седмица организаторите съобщиха, че през 2024 ще има 24 състезания, колкото трябваше да са и този сезон преди отмяната на Гран при на Китай, както и на Гран при на Емилия Романя заради наводненията в Италия.

Състезанията започват в началото на март и ще продължат до 8 декември. В календара има няколко промени, за да се намалят пътуванията на отборите, като например Гран при на Япония е преместено за април вместо обичайната си дата през есента, за да е след старта в Австралия.

"За мен това е прекалено голям брой състезания, но просто ще трябва да се справим. Поне състезанията са наредени по-логично, така че предполагам, че е по-добре за всеки. Повече неща трябва да се случат, за да реша дали ще остана по-дълго или не. Всички тези неща определено не помагат, това е сигурно", каза 25-годишният Верстапен.

Той има договор до 2028 г., а през този сезон върви уверено към трета поредна световна титла, като води с 81 точки пред съотборника си в "Ред бул" Серхио Перес. Двамата спечелиха всички състезания от началото на сезона, като Верстапен има 7 успеха и е в серия от пет поредни победи, а Перес спечели два старта.

Джордж Ръсел от "Мерцедес", който е последният пилот извън "Ред бул", печелил състезание - през ноември 2022 в Бразилия, смята, че Верстапен се оплаква, за да изкара повече пари.

"Той е най-добре платеният пилот на пистата и това е правилно заради това, което постига, но мисля, че това е голяма тактика - заплахата за оттегляне. Надявам се да не се оттегля. Искам да остане, докато и аз съм тук, защото искам да се боря с най-добрите пилоти", каза Ръсел.

Дневник