Мадс Педерсен ("Лидл-Трек") спечели осмия етап в Обиколката на Франция - 200 км от Либурн до Лимож. Спринтьорът от Дания измина най-бързо дистанцията, финиширайки за 4:12.26 часа с впечатляващата средна скорост от 47.704 км/ч.

Педерсен се наложи в спринт над Яспер Филипсен, който дотук има три етапни успеха и носи зелената фланелка. Трети завърши фаворитът в етапа Ваут ван Арт ("Йъмбо Висма").

Победата е 31-ва в кариерата на Педерсен и втора в Тур дьо Франс след 13-тия етап през 2022 г. Освен това датчанинът печели етап в четвърта поредна голяма обиколка (Тур дьо Франс 2022, Вуелта Испания 2022, Джиро д'Италия 2023), като това са правили шест други състезатели, а един го е постигал в пет поредни.

Денят беше белязан от висока скорост и горещо време с температури над 32 градуса. Всичко това изтощи чистите спринтьори, като финалът беше на лек наклон.

Голямата новина обаче беше свързана с отпадането от състезанието на Марк Кавендиш. Британецът (38 г.) падна около 60 км преди финала и стана ясно, че има счупена ключица.


Спринтьорът на "Астана" пристигна в Тура с цел да спечели поне един етап и да подобри рекорда по победи, който дели с легендарния Еди Меркс (по 34). Кавендиш спечели етап в Джиро д'Италия по-рано през годината, като обяви, че сезонът ще е последен в кариерата му.

Лидер в генералното класиране остава Йонас Вингегор, който води с 25 секунди пред Тадей Погачар. Време загуби четвъртият Саймън Йейтс, който беше въвлечен в падане около 5 км преди финала. Британецът слезе с две позиции в класирането и вече е шести.

В неделя предстои планински етап в Централния масив, който завършва на височината Пюи дьо Дом, която прави завръщането си в Тура за пръв път от 1988 г.

Дневник