Община Шумен търси фирма, на която да възложи лятното и зимното поддържане на улиците и пътищата през следващите 3 години. Приготвена е сума в размер до 15 млн. лв. с ДДС, за целия период.

Конкурсът е обявен на сайта на Агенцията за обществени поръчки /АОП/.

Лятната поддръжка на пътищата включва затваряне на повърхностни пукнатини по настилката, полагане на нов износващ пласт, стабилизиране на банкети, укрепване на откоси, ремонтни и възстановителни работи по конструкцията на пътните съоръжения, почистване на малки свлачища и срутища, почистване на водостоци, боядисване на мостове, косене на банкети и др.

Зимното поддържане включва обработка на улиците в града, 26-те села и общинските пътища против обледеняване, изграждане на снегозащити, както и самото чистене на снега. Предвижда се и ръчно почистване на тротоари и територии за обществено ползване. Видът и обемът на работите по зимното поддържане се определят в зависимост от приетото за даден път ниво на зимно поддържане.

Освен за лятно и зимно поддържане на общинските улици и пътища, кметството смята да ползва фирмата и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации - свлачищни явления, срутвания, изравяния, разрушения на мостове и др.

Конкретните дейности общината ще изисква да бъдат изпълнени с отделни възлагателни писма. Ще получава ежедневни отчети до 16,00 часа, за да може да извършва контрол на качеството.

Община Шумен за първи път търси един изпълнител за лятното, зимното и аварийното поддържане на пътищата и улиците. Досега тези дейности се възлагаха с отделни обществени поръчки, с по-кратки договори и съответно на по-ниска стойност.

ШУМ.БГ