Националните отбори на Русия и клубовете от страната ще могат да участват в международни състезания под егидата на УЕФА едва след края на войната с Украйна. Това заяви президентът на европейския футбол Александър Чеферин.

"Русия ще се върне във футбола едва когато приключат събитията в Украйна", обясни словенецът в интервю, излъчено по сръбския телевизионен канал Sportklub.

Чеферин говори и за прекратяването на сътрудничеството с "Газпром". Руската петролна компания бе един от основните спонсори на Шампионската лига, определяйки действието като "символичен акт".

"Трябваше да се направи като някакъв вид символичен акт. По време на мчове, които се гледат от стотици милиони хора, просто е трудно да се рекламира тази компания. Наистина съжалявам, но трябваше да го направим. И също така - тези, които се оплакват от тази тема, са тези, които все още купуват газ от същата компания", продължи президентът.

"Газпром" бе официален спонсор на Шампионската лига от 2012 година, а през 2021-а двете страни подписаха нова партньорска сделка, която трябваше да изтече през 2024-а.

УЕФА и ФИФА отстраниха руските клубни тимове и националните отбори на страната от участие в международните състезания на 28 февруари миналата година - само няколко дни след началото на войната, която руснаците определят като "специална военна операция".

В същия ден от европейската федерация прекратиха и партньорството си с "Газпром".

dir.bg