Аякс уволни треньора Морис Стайн, който изкара едва четири месеца начело на гранда.

Той се появи през юни в Амстердам с огромни очаквания, след като бе свършил добра работа в Спарта (Ротердам). Но нещата в Аякс се развиха не просто лошо, а направо катастрофално за него.

Стайн води отбора в 11 официални мача, като спечели два - с 4:1 срещу Хераклес през август на старта на сезона в Ередивизи, и със същия резултат в Разград срещу Лудогорец в Лига Европа.

После обаче падна от българския шампион у дома с 0:1, а това поражение бе последвано от серия, в която колосът от "Йохан Кройф Арена" записа четири загуби и три ремита.

Аякс е предпоследен в Нидерландия с пет точки, като само Волендам е зад него. В групата в Лига Европа тимът има 2 т. от 2 мача, не е отпаднал, но ще трябва да направи много силен "спринт", за да успее да се добере до някое от първите две места.

Феновете започнаха протести още преди месец на дербито с Фейенорд, като вече два мача бяха прекъсвани от тях и доигравани след това.

На 20 септември Марко ван Бастен, клубната легенда, обвини спортния директор Свен Мислинтат, че неговата е основната отговорност Аякс да не прилича на Аякс.

Въпросният директор се появи също през юни в клуба, като извърши 24 трансферни сделки през лятото - 11 продажби и 13 нови играчи, като балансът чисто финансово е добър - 160 милиона евро получени, 81 милиона похарчени.

Но спортно-технически резултатът е катастрофален.

Затова и първо бе уволнен Мислинтат, а сега си отива и треньорът, препоръчан именно от него.

Дир.бг