Станимир Стоилов ще поеме втородивизионния турски Гьозтепе. Очаква се в близките часове бившият треньор на Левски да бъде обявен за наставник на клуба от град Измир, който е собственост на компанията "Sport Republic", притежавана от сръбския милиардер Драган Шолак.

Любопитното е, че докато Стоилов бе начело на Левски, "Sport Republic" бе близо до влизането в столичния гранд, като именно "синият" треньор участваше в преговорите с представителите на компанията.

Вероятно в резултат на онези преговори, които не завършиха ползотворно за Левски, компанията "Sport Republic" е остана с добри впечатления от Стоилов, като го кани с основна роля в турския им проект.

Компанията придоби Гьозтепе преди година, но не успя да помогне в битката за оцеляване в турския елит.

Гьозтепен изпадна, но през настоящия сезон е на шестото място във второто ниво на турския футбол и на шест точки от второто място, което дава право на директна промоция.

Медиите в югозападната ни съседка твърди, че радващият се на огромна фенска подкрепа в Измир клуб, има амбиции да се завърне в елита на Турция, където в близките години да започне да играе важна роля.

След години на изгнание в долните нива на турския футбол през новия век, отборът на Гьозтепе, които е сред основните фактори в местния футбол в през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, започна своя ренесанс с пет последователни сезона в елита, както и с построяването на чисто новия си дом през 2020-а.

След напускането на Левски през април тази година, Стоилов бе свързван с няколко чуждестранни клуба, сред които гръцкият Арис и кипърският АПОЕЛ, а освен това се появиха спекулациите, че интерес към него е имало от родните Лудогорец и Ботев (Пловдив).

Поемането в посока втора турска дивизия със сигурност изглежда като изненадващ ход, а любопитен факт е, че именно Гьозтепе бе последното работно място на настоящия треньор на ЦСКА - Нестор Ел Маестро.

Дир.бг