Арсенал изненадващо допусна първа загуба на свой терен за сезона във Висшата лига - 0:2 от Уест Хем, а с това не успя да се изкачи на върха в класирането.

"Чуковете" поведоха изненадващо в 13-ата минута, когато Джаред Боуен върна топката от аутлинията към Томаш Сучек и чехът откри за Уест Хем.

Останаха съмнения около това дали не е напуснала топката с целия си обем терена, но повторенията така и не убедиха дали е така. Арсенал натисна, а Букайо Сака бе най-близо до изравняване, стреляйки в гредата. До почивката обаче повече голове нямаше.

След нея падна втори, но пак във вратата на фаворита. Костас Мавропанос вкара страхотно с глава след корнер за 0:2, разочаровайки бившия си клуб.

Гръцкият бранител игра за Арсенал до 2019-а.

Нататък домакините натискаха, стреляха и опитваха, но това не бе тяхната вечер. Останаха съмнения за дузпа в края, когато Сака се препъна в крака на Огбона на ръба на наказателното поле, но реферът и ВАР решиха, че такова няма.

Нямаше обаче никакво съмнение за дузпата за Уест Хем в добавеното време, когато Деклан Райс спъна Емерсон. От 11 метра Бехрама обаче пропусна, а Давид Рая спаси удара му. Въпреки това Арсенал загуби мача, а с това и пропусна шанса да излезе първи в класирането.

Води Ливърпул с 42 точки, "артилеристите" имат 40, а Астън Вила е с 39. Уест Хем е с 33, като за пет дни удари поред Юнайтед и Арсенал.

В другия мач за вечерта Брайтън удари Тотнъм с 4:2, за да си припомни отличния старт на сезона, който направи. "Чайките" поведоха с 4:0 с голове на Жоао Педро (2 от две дузпи), Первис Еступинян и 18-годишния Джак Хиншълууд.

Тотнъм върна две попадения в последните десет минути чрез Велис и Бен Дейвис, а в добавеното време натисна за знаменит обрат и имаше още положения за голове. Но времето не стигна.

Брайтън е с 30 точки, на 7 от четворката. Загубилият тим остава с 36, само на една зад Манчестър Сити, който е четвърти.