Отборът на юношите до 19 г. на баскетболен клуб „Шумен“ заеха четвъртото място в първенството за тази възрастова група  в сезон 2023/2024.

На финалите в София, където играха осемте най-добри отбора, „Шумен“ стигна до мач за бронзовите медали. Там срещна „Академик“ Пловдив, който победи с 80:64 и грабна отличията.

Шуменските юноши до 19 г. започнаха с две победи надпреварата. В предварителна група Б във финалите за републиканското те победиха „Буба Баскетбол“ със 76:62 и „Дунав“ Русе 2016 с 90:73. В трети мач от групата „Шумен“ отстъпи на домакините от ЦСКА София с 86:97 в директен спор за първото място в групата. Тази загуба изправи „Шумен“ срещу защитаващия титлата си „Балкан“ Ботевград. В полуфинал с шампионите шуменци загубиха с 59:74, като играха равностойно в три от четирите части срещу съперника.

В мача за бронза „Шумен“ поведе в резултата след десет минути игра - 14:7. През втората четвърт „Академик“ направи обрат, но на почивката водеше само с точка - 28:27. С точна стрелба от зоната за трите точки „Академик“ успя да се откъсне в резултата и след третата част поведе с 58:45. Шуменци не успяха да се съберат за обрат в срещата и „Академик“ взе медалите.

В мач за титлата при юношите до 19 г. играят „Балкан“ и ЦСКА.

ШУМ.БГ