Украинският военноначалник, отговорен за отбраната на североизточния град Харков, е бил заменен по време на руското настъпление, съобщи командването на оперативно-стратегическа войскова групировка в състава на украинските сухопътни войски, цитирано от Ройтерс.

Оперативно-стратегическа войскова групировка"Хортиця" каза пред РБК-Украйна, че решението за назначаване на поста на бригаден генерал Михайло Драпати е взето на 11 май. Повече подробности не бяха съобщени, предаде БТА.

Продължават ожесточените боеве в Харковска област, където руските войски предприеха настъпление в ранните часове на 10 май по посока на Липци и Вовчанск - населени места, разположени съответно на около 20 и 50 километра североизточно от Харков, втория по големина град в Украйна.

Руската армия е подобрила тактическите позиции на войските си в близост до четири населени места в украинската Харковска област - Веселе, Нескучне, Вовчанск и Липци, заяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Според Русия силите ѝ вече са превзели най-малко девет села в Харковска област и по този начин са установили нов североизточен фронт във войната. Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди информацията за обстановката на бойното поле чрез независими източници.

Групировката на войските "Север" подобри положението и нанесе поражението на ВСУ в районите Волчанска, Нескучного, Липцов и Веселого Харьковской области, съобщиха още от руското Министерство на отбраната.

Русия заяви, че нейните сили на навлезли в град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков, но Украйна отрече и заяви, че в района се воят ожесточени боеве.

Според канала в "Телеграм" "ДийпСтейт", който е близък до украинската армия, руснаците са успели да окупират общо около 100 кв. км в пограничните райони в посока Липци и Вовчанск.

Руската армия "продължава да напредва към село Липци /.../ Вражеската пехота се опитва да напредне, но е под постоянен обстрел, особено от взривни дронове, от страна на украинските сили", посочва "ДийпСтейт" в сутрешния си доклад.

"Врагът продължава да напредва към град Вовчанск, като се укрепва в покрайнините, за да проникне по-навътре в града", който "е подложен на силен обстрел и е в ход евакуация на цивилното население", добави каналът.

"Повече от 30 населени места в Харковска област са поразени от вражески артилерийски и минометен огън", съобщи областния управител Олег Синегубов в социалните мрежи и добави, че от началото на боевете от тези райони са евакуирани общо 5762 жители.

Във Вовчанск вчера "няколко къщи бяха повредени в резултат на поредица от масирани бомбардировки", а седем души бяха ранени, заяви Синегубов.

По думите му там все още живеят по-малко от 300 души, докато преди войната жителите на града са били 2500.

"В момента врагът постига тактически успехи", призна по-рано днес украинският генерален щаб в изявление, публикувано във "Фейсбук".

Според Киев Москва е мобилизирала "до пет батальона".

Дир.бг