Запасите от пшеница в държавните складове на Индия на 1 май са намалели с 10,3 процента на годишна база до най-ниското си ниво от 2008 г., след като две години на ниски реколти предизвикаха продажбата на рекордни количества за увеличаване на вътрешните доставки и по-ниски местни цени, предаде Ройтерс.

В началото на месеца запасите от пшеница в държавните складове възлизаха на общо 26 милиона метрични тона, спад от 29 милиона метрични тона през май 2023 г., според Държавната хранителна корпорация на Индия.

Запасите от пшеница през май са по-високи от тези през април от 7,5 милиона метрични тона, след като покупките през новия сезон от Хранителната корпорация на Индия увеличиха резервите.

По-високите температури намалиха производството през 2022 и 2023 г.

Въпреки ограниченото предлагане, Ню Делхи се противопостави на призивите за насърчаване на вноса чрез намаляване или премахване на текущия данък от 40 процента върху вноса или чрез закупуване директно от водещи доставчици като Русия.

Вместо това, той се насочи към държавни резерви, за да продава на масови потребители, като мелничари и производители на бисквити, опитвайки се да ограничи вътрешните цени, които са били над фиксираната от държавата минимална изкупна цена след прибирането на миналата реколта.

Хранителната корпорация на Индия започна да продава пшеница на частни играчи през юни 2023 г. и досега е продала малко повече от 10 милиона тона, рекорд от държавни резерви.

Индия отглежда само една реколта пшеница годишно, със засаждане през октомври и ноември и прибиране на реколтата през март. Покупките за новия сезон започват през април, увеличавайки държавните запаси от май.

Въпреки че тазгодишните запаси за май са по-ниски от миналата година, те са по-високи от правителствения буфер и целевия стратегически резерв, който изисква запасите от пшеница да се поддържат на или над 7,46 милиона тона за тримесечието, започващо на 1 април.

Индия не успя да постигне целта си за закупуване на пшеница през 2022 г. и 2023 г., последвано от бавен старт на тазгодишните покупки.

Ню Делхи забрани износа на пшеница през 2022 г. въпреки нарастването на експортното търсене, тъй като конфликтът между Русия и Украйна доведе до глобален дефицит.

БТА