Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен стартира втората за тази година кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН, хепатит B, C и сифилис, съобщиха от инспекцията.

Скрининговата кампания започва от днес и ще продължи до 23 май т.г., като предоставя възможност всеки желаещ да се изследва чрез бързи скринингови тестове или имуноензимни тестове – Елайза (ELISA) тест.

Изследванията ще се провеждат всеки работен ден по време на кампанията от 9,00 ч. до 15,00 ч. в сградата на РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11.

За провеждането на скрининговите тестове не се изисква специална подготовка. Протичат при осигурена конфиденциалност относно личните данни, резултатите от теста и споделената с консултанта информация, уточниха от РЗИ.

Кампанията на РЗИ – Шумен е по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва всяка година през третата неделя от месец май. Тази година денят е 19 май. Отбелязването на този ден е, за да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.

Първата скринингова кампания за установяване на актуален ХИВ статус за 2024 г. беше в периода 5 – 23 февруари, като хората, които се изследваха тогава бяха 189.

ШУМ.БГ