Над 600 деца и родители, жертви или наблюдатели на насилие, са получили подкрепа от зона “ЗаКрила” в Шумен от както услугата е разкрита в града (края на 2015 г.).

Това стана ясно на пресконференция по повод кръгла маса, която ще се проведе в Шумен днес, на която ще се представят услугите на Зона ЗаКрила и модела „Барнахус“ за закрила и възстановяване на  деца, жертви на насилие, както и опитът на Шумен и България в прилагането му.

„Все по-чести стават сигналите за извършено или наблюдавано насилие, за което допринесе и промяната в законодателството. Не всички сигнали попадат в графата за насилие, но ние се отзоваваме на всеки сигнал, защото искаме да реагираме бързо, да защитим и окажем подкрепа на жертвите“, обясни директорът на Зона “ЗаКрила” Златка Йорданова.

По думите й най-уязвими са децата от 7 до 14 г., като няма превес това дали са момчета или момичета.

„Зона “ЗаКрила” в Шумен е една от първите в България и екипът тук показа в годините как трябва да се работи и помага на деца, както и на родители. Точно затова форумът днес се провежда в Шумен, защото ако трябва да се покаже добрият пример и практика, то те са тук“, заяви на пресконференцията проф. Нели Петрова, председател на УС на Института по социални дейности и практики.

Тя допълни, че в годините в страната са разкрити вече 70 Сини стаи, в които се правят щадящи за децата разпити по случаите им на насилие, което е отлична основа за развиване и на мултидисциплинарно и междуведомствено правосъдие и реакция при случаи на деца жертви и свидетели на насилие, каквото се предоставя в зона „ЗаКрила“.

Венета Господинова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в Шумен обясни, че през годините в комплекса са разширени услугите, които се предоставят, а екипът постоянно повишава квалификацията си. „Развихме и мрежата си от партньори и вече сме разпознаваеми и търсени, не само при случаи на насилие, но и за превенция. Работим така, че всички услуги да са под един покрив и да са за детето“, каза още Венета Господинова.

Кръглата маса, в която ще се представят моделите на Зона „ЗаКрила“ и „Барнахус“, създаден в Исландия, започва в 13,00 часа в зала 363 на община Шумен. Форумът е организиран от Институт по социални дейности и практики (ИСДП) като част от проект „Проект „Барнахус“: Насърчаване на мултидисциплинарно и междуведомствено правосъдие и реакция при случаи на деца жертви и свидетели на насилие". Проектът се реализира от ИСДП в партньорство със „Съвет на държавите от Балтийско море" (CBSS) и е финансирано по Фонд за Двустранни отношения в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

ШУМ.БГ