122 студенти от 21 български университета са изпратили свои литературни текстове за участие в 46-ия Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, който ще се проведе в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ от 17 до 19 май 2024 г., съобщиха от пресслужбат ана ШУ.

Организатори на най-старата литературна надпревара за студенти-творци са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Студентският съвет към висшето училище и Община Шумен. Куратор на конкурса е проф. д-р Страшимир Цанов.

Конкурсът е в три направления - поезия, белетристика и критика (публицистика и журналистика).

Откриването е на 17 май от 13:00 часа в Аулата на Ректората. След официалната част, по програма са включени четения на участниците. На 18 май ще се проведе поетическият пленер „Писане от натура“.

Същата вечер от 20 часа е творческата вечер с книгите на членовете на журито – проф. Пламен Дойнов, Петър Чухов и Захари Карабашлиев.

На 19 май от 10:00 часа, също в Аулата, ще се състои дискусия, а от 11:30 часа е награждаването на лауреатите. Голямата награда се осигурява от община Шумен и е в размер на 1 000 лева за издаване на книга на автор-студент. Първите награди в различните раздели на конкурса са в размер на 500 лева, а вторите - на стойност 300 лева. С гласуване от публиката в четенията на конкурса се определя Награда на публиката, също в размер на 300 лева.

ШУМ.БГ