Разбилият се хеликоптер, в който пътуваха президентът на Иран Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, не е имал включена сигнална система или не е имал такава. Това съобщи днес министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Абдулкадир Уралоглу, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан са сред деветте жертви на вчерашната хеликоптерна катастрофа в планински регион в северозападната част на Иран.

Уралоглу каза пред журналисти, че тъй като Иран попада в обхвата на Турция за реакция при извънредни ситуации, властите са проверили за сигнал от хеликоптера, след като са чули новината, че се е разбил.

Първо проследихме дали хеликоптерът е подал сигнал или не. За съжаление се видя, че системата за сигнализация е била изключена или хеликоптерът не е имал тази система за сигнализация, посочи той.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу пък заяви, че Русия е готова да съдейства на Иран при разследването на причините за вчерашната хеликоптерна катастрофа, съобщи РИА Новости.

По-рано руският президент Владимир Путин поднесе съболезнованията си на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, наричайки Раиси "истински приятел на Русия", припомня Ройтерс.

Шойгу на свой ред е изпратил съболезнователна телеграма до секретаря на Висшия съвет за сигурност на Иран Али Акбар Ахмадиян, съобщиха руски агенции.

Тази сутрин официалната агенция ИРНА публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. Според агенцията президентът е летял с хеликоптер "Бел-212" американско производство.

"Скърбим за тази непоправима загуба заедно с иранския народ. Убеден съм, че делото на Раиси ще бъде продължено, а паметта за него ще бъде съхранена с векове. Потвърждавам готовност за оказване на всякакво нужно съдействие за установяването на истинските причини за катастрофата на хеликоптера, в който се е намирал Ебрахим Раиси", се казва в телеграмата на Шойгу.

Руският президент Владимир Путин е провел днес телефонен разговор с изпълняващия длъжността президент на Иран Мохамад Мохбер и двамата са подчертали "общото си намерение допълнително да заздравят руско-иранските взаимоотношения", предаде Ройтерс, като се позова на Кремъл.

"Руският президент поднесе най-дълбоките си съболезнования на върховния лидер на Иран Али Хаменей, на Мохамад Мохбер и на целия ирански народ във връзка с трагичната смърт на иранския президент Ебрахим Раиси и на редица други държавни служители в катастрофа с вертолет. Владимир Путин подчерта, че е познавал и ценял Ебрахим Раиси като надежден партньор, който е дал неоценим личен принос за развитието на приятелските отношения между Русия и Иран", се казва в изявление на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Мохамад Мохбер е изразил искрена благодарност за думите на съчувствие и подкрепа в този труден за страната момент, се добавя в изявлението.

Мохбер бе назначен за изпълняващ длъжността президент на Иран, след като президентът Ебрахим Раиси загина вчера при катастрофа на хеликоптер в планински район близо до границата с Азербайджан.

dir.bg