Рехабилитацията на улици в Шумен и селата от общината с 20-милионния банков заем ще продължи до 10 януари 2025-а.

Това предвижда докладна записка от кмета Христо Христов до Общинския съвет, в която той иска удължаване с 6 месеца на срока за приключване на ремонтите.

От документа става ясно, че администрацията е изпратила писма до изпълнителите на дейностите „Винс ин хок“ ЕООД и „Автомагистрали – Черно море“ АД с въпрос дали е физически и технически възможно изпълнението на двата договора в първоначалния срок до 10 юли т.г.. От фирмите отговорили, че строително-монтажните работи по инвестиционния проект няма да могат да бъдат завършени навреме.

Причината за забавянето на изпълнението на ул. “Университетска”, ул. “Червена роза“, ул. “Лозенград“ и ул. “Дедеагач“ е, че са установени компрометирани участъци на местата, където е изпълнен обратен насип върху тръбно-каналната мрежа, изградена по проект “Интегриран воден цикъл на Шумен-етап II”.

„Направени са обследвания и предстои експерт да се произнесе в каква степен е компроментирана тръбно-каналната мрежа и какви ремонтни дейности следва да се извършат за отстраняване на дефектите“, се казва още в кметската докладна.

Забавянето на изпълнението на ремонтните дейности има и на ул. „Г.С.Раковски” и бул. „Ришки проход“. То било свързано с реконструиране на водопровода по улицата, чието финансиране все още се очаква да постъпи в местната хазна от държавния бюджет.

Миналата седмица ШУМ.БГ изпрати писмено запитване до община Шумен за хода на изпълнението на рехабилитацията на уличната мрежа с 20-милионния заем, но отговор до публикуване на тази статия, не дойде.

ШУМ.БГ