Опазването на околната среда остава основен приоритет в управленската програмата на ГЕРБ-СДС. „Наред с мащабните инвестиции в пречиствателни съоръжения във ВиК сектора и за по-чист въздух, ще продължим да работим и за намаляване на отпадъците,“ заяви Любомир Христов, водач на листата на коалицията по време на среща с представители на бизнеса.

Близо 190 млн. лв. са вложени в Шумен при управлението на ГЕРБ, за да има градът чиста вода и работеща пречиствателна станция за отпадъчни води. Пак по време на правителството на ГЕРБ Шумен беше включен в списъка на градовете за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-чист въздух“ по програмата „Околна среда“ 2021-2027 г. в размер на близо 37 млн. лв. Предишното кметско ръководство кандидатства за закупуване на електрически автобуси и изграждане на станции за тях за малко над 8 млн. лв. по Плана за възстановяване и развитие. Проектът беше одобрен. В него беше предвидена и велоалея по улица „Климент Охридски“ и булевард „Симеон Велики“ като част от вече започнатия по „Марица“ път за велосипедисти.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Любомир Христов посочи, че в програмата, с която коалицията участва в тези избори, е отделено и специално внимание на управлението на отпадъците. „Докато бях кмет, успяхме да завършим окончателно рекултивацията на старото сметище, което е изключително важно за намаляване на вредното въздействие върху околната среда. Значително се увеличи и количеството на разделно събраните хартия, пластмаса, стъкло, метал, текстил. Съдове за строителни отпадъци има във всяко населено място на общината, други 5 са разположени в различни части на града. В специален 38-кубиков контейнер в „Дивизията“ се събират стари мебели, дограми и отпадъци от дървесина.

Преди четири години изградихме и първия в страната общински център за събиране на опасни отпадъци за близо 2 млн. лв. по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Опасните отпадъци вече не отиват на депото и не замърсяват води и почви“, припомни той.

Христов коментира, че от изключителна важност в бъдещата работа на парламента е създаването на нормативни документи, които да подпомогнат осъществяването на единна държавна политика при преработването на различните потоци отпадъци, защото общините трудно биха се справили сами. Той даде пример с излезлите от употреба гуми и други автомобилни части – брони, пластмаси и т.н. Общините правят кампании, събират немалки количества отпадъци, трудността идва след това, когато трябва да намерят предприятие, което да ги рециклира.

Отговорността обаче за опазването на околната среда не може да бъде само на институциите, а трябва да е споделена и от гражданите. Тук е мястото и на образованието, на РИОСВ, на здравната инспекция, на бизнеса и на неправителствения сектор да работят за възпитанието на екологична култура у децата и възрастните, но и да изпълняват стриктно своите контролни функции, ако имат такива задължения.

За стабилна България в сигурна Европа – на 9-ти юни гласувайте с бюлетина №22

Пресцентър на коалиция ГЕРБ-СДС – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление