„Индустриален Парк Шумен“ АД приключи финансовата 2023-та с печалба от 3,007 млн. лв. Сумата е рекордна за дружеството, създадено през 2006-та, като публично-частно партньорство между община Шумен и "Ники БТ" АД.

Миналата година Индустриалният парк отчете печалба в размер на 658 хил. лева, а предходната 2021-ва - 564 хил. лв.

Печалбата за 2023-та е реализирана от продажбите на промишлени терени с обща площ 80 343 кв.м.

Идната седмица Общинския съвет в Шумен ще одобри финансовия отчет на дружеството и трябва да вземе решение за разпределянето на дивидент. Предлага се по-голямата част от печалбата – 2,288 млн. лв., да се задели и да се използва от дружеството за реализиране на инвестиционната му програма.

219 445 лева ще бъдат разпределени във фонд задължителни резерви, а остатъкът от 500 хил. лв. ще се разпределят като дивидент между акционерите. "Ники БТ", който притежава 60% от акциите, ще вземе 300 хил. лв., а общината, която държи 40%, ще получи 200 хил. лв. 

В докладната записка до Общинския съвет се казва, че „направеното предложение цели запазване на стабилното финансово състояние на дружеството, гарантиране на необходимия ресурс за развитие на дружеството и проекта и осъществяване на поставените обществени цели, като същевременно отчита финансовия интерес на акционерите“.

Местният парламент ще гласува още едно решение, свързано с Индустриалния парк. Община Шумен ще освободи предсрочно своя представител в Съвета на директорите на дружеството и ще я замени с новия главен архитект на общината Цвета Жекова.

ШУМ.БГ