Община Шумен ще предяви претенции към изпълнителя на проекта ИСПА 2 за дефекти по улиците „Университетска“ и „Дедеагач“. Гаранциите по договора изтичат този юни.
Това обяви кметът на Шумен Христо Христов на заседание на Постоянната комисия по икономическа политика към Общинския съвет.

Двете улици са в списъка за ремонт със средства от 20-милионния банков заем, който общината изтегли. Фирмите, които трябваше да ги преасфалтират, констатираха наскоро, че има по-сериозни проблеми, свързани с полагането на тръбопроводите и изпълнението на обратните насипи по ИСПА 2.

„Водим усилени действия, за да докажем некачествено изпълнение. Затова се заснема действителното състояние на канализацията, за да можем до 6 юни, когато е крайният срок, да подадем документи за искане на обезщетения по гаранцията. Фирмите не се явяват и ние ще правим ремонтите, но поне да имаме възможност впоследствие да си искаме средствата, които ще вложим“, каза кметът Христов.

Той добави, че фирмите, работили по ИСПА 2, засега не откликват на поканите за разговор с общината. Някои от тях били закрити.

Припомняме, че изпълнител на ИСПА 2 в частта, касаеща подмяна на водопровод и канализация, бе обединение „Аква Билд Шумен“, в което влизат фирмите “Станилов”, “Райкомерс” и „Джи пи груп”. Лотът бе на стойност 32 млн. лв.

Кметът Христов обясни, че фирма вече е направила обследване на проблемните участъци и в момента се очаква остойностяване на необходимия ремонт. След като той бъде извършен, ще се пристъпи към полагане на нов асфалт по сключения вече договор с „Автомагистрали-Черно море“ АД. 

Друга проблемна улица, която трябва да се преасфалтира с пари от заема, е „Ришки проход“. Там трябва да се направи ремонт на водопровода, но парите се чакат от държавния бюджет, чрез програмата за капиталови проекти, по която община Шумен може да получи до 50 млн. лв. за тази година.

По отношение на ремонта на улици в населени места от общината, за 4 от 20-те млн. лв. заем зам.-кметът по финанси на общината Десислава Петрова обясни, че в северните села той е вече приключил. В южната част в момента се работи с 2 села и остава да се приключи в още 6. 

ШУМ.БГ