Президентът Джо Байдън подчерта решаващата роля на САЩ в подкрепа за съюзниците по света, включително Израел, Украйна и Индо-тихоокеанския регион в речта си във военната академия "Уест Пойнт" в щата Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Речта пред 1036 завършващи кадети от американската армия е част от усилията на Байдън да подчертае усилията на администрацията си в подкрепа на активния и пенсионирания военен персонал.

Байдън описа американските войници като "работещи денонощно", за да подкрепят Украйна в нейните усилия да отблъсне продължаващата вече над две години руска инвазия, но повтори ангажимента си да ги запази встрани от фронтовата линия.

"Ние заставаме твърдо зад Украйна и ще продължим да стоим с тях",  каза Байдън на присъстващите под бурни  аплодисменти.

Той изтъкна и ролята на САЩ в отблъскването на иранските ракетни атаки срещу Израел и подкрепата за съюзниците в Индо-тихоокеанския регион срещу нарастващия китайски милитаризъм в региона.

"Благодарение на въоръжените сили на САЩ ние правим това, което само Америка може да направи като незаменимата нация, единствената суперсила в света", каза Байдън.

БТА