Френският президент Еманюел Макрон излезе с предупреждение за възхода на крайната десница, наричайки я „този зъл вятър“, който „духа в Европа“, и призова хората да се събудят и да защитят демокрацията по-малко от две седмици преди европейските избори, предаде Франс прес. 

„Нека видим увлечението по авторитарните режими около нас, нека видим нелибералния момент, който преживяваме“, каза френският държавен глава в реч пред млади европейци в Дрезден, в Източна Германия, където е на държавно посещение. „Крайната десница, този зъл вятър, който духа в Европа, е реалност, така че нека се събудим“, добави той.

По време на втория ден от посещението си в Германия, днес Макрон почете жертвите на Холокоста в Берлин, предаде ДПА.

Заедно с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, той посети Мемориала на убитите евреи в Европа, разположен близо до Бранденбургската порта и сградата на Райхстага в сърцето на Берлин.

Двамата държавни глави поставиха венци с цветя в цветовете на националните си флагове. Те бяха придружени от съпругите си Брижит Макрон и Елке Буденбендер. Президентските двойки се разходиха в мемориала, изграден от редове от големи бетонени блокове и посетиха музея в комплекса. 

Около 6 млн. евреи са убити от германския нацистки режим в Европа по време на Холокоста. 

БТА