Испанският премиер Педро Санчес каза днес, че Испания ще признае палестинската държава, включително с ивицата Газа и Западния бряг, обединени под управлението на Палестинската автономия и с Източен Йерусалим за столица, предаде Ройтерс.

Той заяви в обръщение по телевизията, че няма да признае промени на палестинските граници, направени след 1967 година, освен ако всички страни не се съгласят на това. Испанското правителство ще одобри официално по-късно днес признаването на палестинската държава.

Очаква се днес по-късно Ирландия и Норвегия също официално да признаят палестинската държава. Въпреки че десетки държави вече са го направили, независимостта на палестинците не е призната от нито една от големите западни сили, отбелязва Асошиейтед прес.

Санчес, който обяви миналата седмица решението на страната си пред парламента, прекара месеци в обиколки из европейски и близкоизточни страни, за да събере подкрепа за признаването на палестинската държава и прекратяването на огъня в Газа.

Отношенията между ЕС и Израел се влошиха вчера, като Мадрид настоява да се обмислят санкции срещу Израел заради продължаващите смъртоносни нападения в южния град Рафах в Газа. Израелският министър на външните работи Израел Кац отговори, че на испанското консулство в Йерусалим няма да бъде позволено да помага на палестинците.

В същото време ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел подкрепи решението на Международния наказателен съд, чийто прокурор иска заповед за арест срещу израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и други лица, включително лидери на радикалната групировка "Хамас".

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

БТА