На 31 май, от 18:30 до 00:00 ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира за шуменци и гостите на града девета поред Нощ в библиотеката с разнообразни инициативи в различните библиотечни пространства.

За посетителите на събитието в Изложбена зала на библиотеката ще бъде представена първата по рода си в България аудиовизуална инсталация „Квантова симфония”. Идеята на инсталацията е да провокира завладяващо сетивно преживяване чрез създаването на картина, базирана на революционната холографска технология и синхронизирането на звук и светлина. Инсталацията, дело на „Сензор студио” – София, е представена към момента единствено в Националната галерия в София, където в рамките само на два месеца е посетена от 8000 души, а в библиотеката ще гостува от 31 май до 15 юни с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

Програмата на Нощта включва и две изложби от фондовете на Шуменската библиотека – „Книгата – дизайн, форма, съдържание” (в отдел „Изкуство”), представяща библиотечни документи с нестандартен формат и интересно оформление, и „Календари от миналия век” (в Обща читалня); три приложни ателиета – за изработка на бижута (в Обща читалня, 19:00–22:00 ч.), за декорация на камъчета (в отдел „Изкуство“, 19:00–22:00 ч.) и ателие за арттерапия „Оцвети ме” (II етаж – класна стая, 19:00–22:00 ч.); прожекция на „Бохемска рапсодия” – игрален филм за британската рок звезда Фреди Меркюри и групата „Куийн” (залата на фоайе – II етаж, 21:00–23:15 ч.).

В Каталожна зала ще е и традиционният благотворителен базар със стари книги и списания, дребна публикация и издания на библиотеката, а от 19:30 ч. във фоайе – II етаж ще звучат изпълнения на класическа китара в изпълнение на Тодор Янков – преподавател по китара в СУ „Сава Доброплодни” и в Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов”. В залата за заемане на литература за дома ще бъдат оформени фензоните „Именити българи” и „Съвременна българска литература”. Предвидени са и традиционните атрактивни посетителски турове в библиотечните книгохранилища.

За детската аудитория са предвидени забавления с Face Art (19:00 – 22:00 ч., детска заемна зала) и ателие за оцветяване на любими приказни герои и декоративни фигурки (19:00–23:00 ч., Младежки център); кино с пуканки – прожекция в детска читалня на анимационните филми „Вълшебници и великани” (19:30 ч.) и „Пришълци на тавана” (21:30 ч.).

По традиция посетилите библиотеката от 18:30 до 00:00 ч. на 31 май ще могат да си направят годишен читателски абонамент на цената от 4 лв, а за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна.

ШУМ.БГ