Близо 1000 деца ще участват в IX издание на националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“, който ще се състои на 1 и 2 юни в Шумен. Организатори на форума са Община Шумен, Училищното настоятелство при СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Сава Доброплодни“, които днес дадоха подробности за конкурса на пресконференция.

Ежегодният конкурс дава сцена за изява на талантливи деца и младежи на възраст от 5 до 19 години, като тази година заявки са подали участници от над 22 населени места в България.

Талантите ще се състезават в три основни раздела: „Музика“ – популярна, класическа и народна; „Изобразително изкуство“ и „Надиграване“.

Официалното откриване на конкурса и награждаването на лауреатите в направления „Изобразително изкуство и дигитална рисунка“ ще се проведе на 1 юни от 10:30 ч. в двора на СУ „Сава Доброплодни“- гр. Шумен. Жури с председател художникът и носител на Наградата на Шумен за изкуство и култура Мариана Петкова оцени 650 творби на тема „Музика в багри“.

Раздел „Музика“ направление „Класическа музика“ ще се проведе в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ – Шумен. Конкурсната програма започва в 9:00 ч. Жури с председател Славил Димитров - диригент на Националния филхармоничен хор, председател на Българския хоров съюз, диригент на Младежка филхармония към НМУ „Любомир Пипков" – София ще оценява 40 участници, разпределени във възрастови групи в две категории - индивидуални изпълнители – цигулка, пиано, китара, акордеон и инструментални формации.

Поп певицата Теди Кацарова е председател на журито в направление „Популярна музика“, което ще оценява 92-ма участници, разпределени във възрастови групи в две категории – индивидуални изпълнители и вокални формации. Конкурсната програма ще се проведе в актова зала на ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“ – Шумен. Надпреварата започва в 11:00 ч., и ще продължи на следващия ден – 2 юни.

Направление „Народна музика“ ще се проведе на открита сцена в СУ „Сава Доброплодни“. Заявки за участие са подали 123 индивидуални изпълнители, от които 21 инструменталисти - гайда и кавал и 89 народно пеене. 13 са вокалните формации, които ще изпълняват български фолклорни песни. Те ще бъдат оценявани от жури с председател Сашка Ченкова - вокален педагог, главен учител в НУФИ „Филип Кутев" - гр. Котел.

Раздел „Надиграване“ ще се проведе в Младежки дом – Шумен и ще започне в 10:00 ч. на 1 юни. над 120 деца ще представят богатството на фолклорните танци. Те ще бъдат оценявани от жури в състав Любчо Василев - Главен художествен ръководител на ПФА „Мизия” – Търговище и Боряна Колева - главен художествен ръководител на ДТА „Веселяче“, носител на „Златна значка на град Шумен“.

По регламент във всички раздели се присъждат следните отличия: Награда на кмета на община Шумен, първа, втора, трета и поощрителни награди; Специални награди – „Откритие на конкурса“, „Най-малък участник“ и колективни награди.

ШУМ.БГ