Наказание за поне 2 години извън футбола заплашва Лукас Пакета - халф на Уест Хем в английската Висша лига, и Бразилия. Той е повикан в националния отбор за Копа Америка, но на 3 юни ще стане ясно дали федерацията ще го остави в състава. Тогава ще бъдат произнесени и обвиненията към него в Англия, а той има срок до тази дата да внесе жалба и своята аргументация срещу тях.

А те са, че Пакета си е изкарвал нарочно жълти картони в мачове от английския елит, за да печелят от залози на това други хора. Връзката му с тях е уличена и самият той е обвинен, че също е поставял залози на себе си.

За четири случая през този и миналия сезон обвинението няма съмнение, че са предизвикани умишлено:

- Борнемут - Уест Хем, август 2023-а. Изкарва си жълт картон в 93-ата минута като странно удря топката с ръка, вместо с глава, при единоборства в центъра на терена.

- Уест Хем - Лийдс, май 2023 г. Бразилецът получава картон в 65-ата минута, след като прави трето нарушение в рамките на пет минути. При първите две санкцията е спестена.

- Уест Хем - Астън Вила, март 2023-а. В 70-ата минута прави поредното си нарушение, след като само две минути по-рано му е спестен жълт картон "на ръба". Този път го получава.

- Уест Хем - Лестър, ноември 2022-ра. В 60-ата минута е санкциониран след нова серия бързи нарушения.

Любопитното е, че за сезон 2022/23 г. е получил общо пет жълти картона, а три от тези случая са в обвинението. За последния пък има 10, но само един случай очевидно е доказан като свързан със залози.

Информациите от днес са, че връзката на четирите случая (а вероятно са и повече) е направена с офшорна компания на остров Пакета (недалеч от брега на Рио де Жанейро), откъдето е семейството на играча.

Дир.бг