САЩ изразиха силните си притеснения от броя на палестинците, загинали при нанесен в неделя израелски удар срещу Рафах и очакват резултатите от разследването на израелската армия, като се надяват то да бъде "бързо и прозрачно", предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Ще следим внимателно резултатите от това разследване", заяви пред медиите говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. Той подчерта, че Вашингтон ще продължи да напомня на Израел "за задължението му да спазва изцяло международното хуманитарно право, да свежда до минимум ефекта на своите операции върху цивилните и да увеличи максимално потока на хуманитарната помощ към тези, които се нуждаят от него".

Oсвен това Милър осъди решението на грузинския парламент да приеме закона за чуждестранното влияние, въпреки множеството протести и предупрежденията на международната общност да не се приема текст, вдъхновен от репресивен руски закон. "С приемането на този текст управляващата партия "Грузинска мечта" отдалечава страната от пътя към европейска интеграция и пренебрегва евроатлантическите стремежи на грузинския народ, който от седмици излиза по улиците, за да се противопостави на този закон", каза Милър.

Палестинците в южния град Рафах съобщават за ескалация на боевете днес, отбелязва Асошиейтед прес.

БТА