Милиардните инвестиции, с които ПП-ДБ се хвалят, са несъществуващи, а думите, че правителствата на ГЕРБ са осигурили за Шумен едва 2,5 млн. лв. са нагла лъжа.  

Това каза в препълнената зала на Младежкия дом в Шумен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На предизборната среща бяха бившият председател на Народното събрание Росен Желязков, бившият министър Делян Добрев, кандидатите за народни представители от 30-ти МИР-Шумен.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Шумен Любомир Христов благодари на Бойко Борисов за направеното през последните 8 години за града. „Имаме инвестиции за 128 млн. лв., пречиствателната за питейни води и довеждащия водопровод, за да се реши един голям проблем за шуменци. Имаме над 30 санирани блока, тази зала, Летния театър, спомняте си в какво състояние бяха. Летният театър не функционираше години. Знаете и бижуто на Шумен – „Арена Шумен“, която изградихме и стана втори център“, изброи Христов. Той изказа огромното си разочарование от думите на кандидат за депутат от ПП, който заявил, че за 11 месеца са осигурили на Шумен 27 млн. лв., а Бойко Борисов за 4 години едва 2,5 млн. лв. „Само за последната година средствата, които сме получили, са 18,635 млн. лв. от правителството на Бойко Борисов за Шумен, да не говорим за всичко друго в годините назад“, каза Любомир Христов.

„Това, което с Любо сме направили съм сигурен, че в Шумен го оценяват. Те казват направихме повече от Борисов за 10 месеца. Е как повече – километри магистрали ли направихте, заводи ли направихте, мостове ли направихте. Дайте да ги пипнем тези неща. Ами те лъжат. 2,5 млн. бил осигурил Борисов за Шумен. 7 млрд. инвестиции казват, че са направили. Питайте къде са тези пари. Една рафинерия е 2 - 3 милиарда, значи вече няколко рафинерии трябваше да има. Тука в Шумен цялата Индустриална зона, която направихме на ливадата, е 125 млн. лв., а представяте ли си 7 млрд. И ако съм журналист, щях да питам - бихте ли посочили къде са тези инвестиции? Не са в магистрали, не са в мостове, в ЖП линии не са, метрото го прави ГЕРБ от А до Я. Къде са? Няма стадион в Шумен, досега щеше да има Хиподрум, нали помните. Наизуст ме изпитайте и 20 - 30 обекта ще изброя в Шумен - това, което ми е минало през главата, заедно с Любо. Зала „Арена“, бяха едни казарми буренясали. Сега като минах - то е красота! Беше пълно с народ. Санирани блокове, пречиствателните станции...“, каза Бойко Борисов и добави, че от ПП-ДБ в действителност са се самозабравили в лъжите си.

Той бе категоричен, че ако зависи от ПП-ДБ, те никога няма да направят стадиона в Шумен, няма да направят Хиподрума, няма да направят и магистралата. „Ако имаше "Хемус“, сега щях да остана да вечерям, нямаше да си тръгвам, а сега знам, че имам 5 часа път до София“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той не скри, че е бил огорчен да се види на предизборния колаж на ПП-ДБ, на който той е заедно с Делян Пеевски. Борисов заяви дори, че за него е срамно да е на един плакат с Николай Денков. „Бях 11 месеца и не искам да съм повече заедно с него. Аз не съм дал на ГЕРБ да ме сложи на плакат, на билборд, а той иска да се рекламира. Аз не искам с тебе, това е антиреклама. Просто не искам да съм с теб, нищо повече не искам“, каза Борисов. От друга страна обаче той намери плаката за „правилен“, тъй като тримата са управлявали заедно, ще управляват и в следващото правителство, затова няма защо се разграничават.

Въпреки всичко това Борисов заяви, че отново е готов да седне и да разговаря с тях, защото времената са трудни, а политиците трябва да умеят да носят отговорност.

„Светът е тежък. Ударите в Газа, войната в Украйна. Виждате как ежедневно едни говорят за мир, други за война. Естествено ние сме за мир, винаги сме били за мир. Важно е каква е цената на този мир. Ние също сме „за“ дипломатите да си свършат работата. Но за да спазим тази хубава българска поговорка „Ако искаш мир, готви се за война“, ние трябва да помагаме на Украйна и ние го правим безусловно.  Нямаме право политиците да оставяме държавата в това положение и всички да си мием ръцете с Главчев, със служебни правителства. Не е честно. След 9 юни ще преброим държавниците. Кой може да заложи партия и да управлява. По това ще ги разберете“, каза Борисов.

За съжаление обаче, от последните изказвания на Денков Борисов стигнал до извода, че ПП-ДБ не искат да са в управлението, а да са опозиция. „Ние, които ще бъдем отговорни, те ще ни сочат с пръст все едно сме жадни за някаква власт. Аз за първи път тези 3 години разбрах колко е хубаво да си опозиция – нищо не правиш само кусури намираш, за нищо не си отговорен. Това ли е целта на политическата класа – кой ще бъде най-силна опозиция. В момента какво се говори - Пеевски казва ние не можем с „Възраждане“, може с нас с БСП с ПП-ДБ, след това вече не може и с ПП-ДБ. ПП-ДБ излизат и казват с ГЕРБ не можем с БСП не можем, ама те не могат и с „Възраждане“. Пак не става. Ние сега какво да правим – БСП не искат, с „Възраждане“ не може, ПП-ДБ - виждате ги. След 9-ти няма шанс да има правителство. Това видях от заявката на Денков“, каза лидерът на ГЕРБ.

Затова според него е изключително важно ГЕРБ да спечели изборите с голяма разлика. В противен случай България ще остане в нестабилност, без правителство, в нов цикъл от избори. „Трябва да имаме отчетлива разлика и само тогава можем да излезем и да правим нов договор с хората – за 6 месеца, за една година. Тогава започваме да говорим с хората, когато имаме силата и правото да го правим, а не да се държим всички като сърдити“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов благодари на Любомир Христов, на Илтер Бейзатов, както и на всички християни и мюсюлмани в шуменския регион, като подчерта, че разделението вече го няма и сега ГЕРБ е повече обединен от всякога и това е силата на партията – заедно да побеждава.

„Желая ви приятна и хубава вечер българи и мюсюлмани заедно в юмрук, защото това си е нашата държава, нашите съседи и ние трябва да демонстрираме единство“, завърши Бойко Борисов, а залата го изпрати с бурни възгласи и аплодисменти.  

Пресцентър на ГЕРБ-СДС – Шумен