Руският президент Владимир Путин назначи своя приближен бивш телохранител Алексей Дюмин за секретар на Държавния съвет, консултативен орган на руския държавен глава, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от РИА Новости.

До средата на месеца 51-годишният Дюмин бе губернатор на Тулска област, а в президентската администрация той ще отговаря за въпросите на военно-промишления комплекс (ВОИ), спорта и ще се занимава с Държавния съвет.

Алексей Генадиевич Дюмин е роден на 28 август 1972 година в Курск в семейството на военния лекар генерал Генадий Дюмин и учителката Лидия. През 1994 година Алексей Дюмин завършва Воронежкото висше военно инженерно училище по радиоелектроника. Разпределен е в Московския военен окръг, а година по-късно е назначен във Федералната служба за охрана. Пазил е Борис Елцин и Виктор Черномирдин по време на техните задгранични пътувания. 

През август 1999 г. Алексей Дюмин преминава в Службата за сигурност на президента. През 2007 г., след назначаването на Виктор Зубков за премиер, той става началник на неговата охрана. По-късно Дюмин е назначен за личен охранител на Владимир Путин. 

До 2012 г. кариерата на новия секретар на Държавния съвет се развива мълниеносно и той става заместник-началник на Службата за сигурност на президента. Две години по-късно Дюмин вече е заместник-началник на ГРУ, като командва силите за специални операции на Русия. 

В края на 2015 г. Владимир Путин назначава бившия си личен гард за заместник-министър на отбраната, но Алексей Дюмин остава на поста само два месеца. На 2 февруари 2016 година с указ на руския президент той е назначен за губернатор на Тулска област. 

Дир.бг