Проектът „Грижа в дома", който изпълнява община Шумен в подкрепа самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, ще бъде удължен с още шест месеца и ще продължи до края на 2024 г.

Това обяви на пресконференция днес ръководителят на проекта Севелина Колева. На брифинга присъстваха и част от членовете на екипа, който обгрижва хората и им предоставя здравни и социални услуги и психологическа подкрепа

„Почасовата грижа, която е в различни аспекти и се предлага на хората, които ползват социалната услуга, е много необходима. За това говори фактът, че при стартирането на „Грижа в дома“ в средата на 2023 г. изискването бе да се обхванат 300 души. Но до момента са обслужени 380 човека. Сега с удължаването на дейностите ще надхвърлят 400“, обясни Колева.

Тя допълни, че се е разширила и територията, на която се обслужват хората, включват се жители на повече села от община Шумен. За да достигат до тях, Община Шумен е осигурила на екипа два леки автомобила.

Финансирането на „Грижа в дома“ за Шумен за следващата половин година ще е в размер на над 600 000 лв. Първоначалният договор бе подписан за 1,6 млн. лв.

„Грижа в дома“ се реализира и финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) на Европейския съюз.

„Има индикации, че услугата ще стане държавно делегирана дейност, защото е много необходима. Тя се предоставя на хора, които не могат да покрият критерии за социални услуги като асистентската например. Проучване на национално ниво показа, че ако я няма тази почасова грижа, 80% от възрастните хора и тези с увреждания може да останат без помощ“, каза още Севелина Колева.

ШУМ.БГ