Ние не ви предадохме, ние не се продадохме! Ние не търгувахме партията и вас за личния си интерес! Ние останахме единствената алтернатива на това, което се случва в България в последните 15 години. Ние останахме единствената алтернатива на паралелната държава, на задкулисието, на сглобките, каквото да ни костваше това, а то ни костваше много. Ще продължим и няма да ви предадем и няма да се продадем, защото имаме идеал. Имаме идеал за достойна България в мирна Европа.

Това заяви тази вечер в препълнената зала „Арена Шумен“ лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова. На срещата с членове и симпатизанти на партията присъства цялото ръководство на БСП, всички кандидати за евродепутати, кандидатите за народни представители на БСП за Шумен, както и водачите на листи в повечето избирателни райони в страната. Присъства и кметът на Шумен проф. Христо Христов.

„Пожелавам си тази сила и енергия, която излъчвате, тази вяра, да излезе от стените на залата, да прелее по улиците, да стигне до хората. Нека да дадем тази сила и вяра на слабите, на уплашените, на притиснатите. На тези, които се чувстват сами - да знаят, че има една партия, и че има хора, кито мислят за тях и няма да ги оставят сами. Нека на тези хора да дадем сила“, каза в началото на срещата Корнелия Нинова.

Пред гражданите и гостите на Шумен тя направи кратък отчет на свършеното от БСП, като партньор в управлението за 7 месеца в първата половина на 2022-ра. 

„Безплатни детски градини и ясли – обещано от БСП и изпълнено. Обещани безплатни учебници за всички деца - изпълнено. Увеличено майчинство за втората година - направено. Младите семейства с деца да плащат по-малък данък върху заплатите си – изпълнено. Работниците да получават ваучери от 200 лева за храна – направено. Минимална заплата 50% от средната – вече е факт. Пенсиите увеличени с 30%, а не само по Швейцарско правило – направено. Това е от БСП за българския народ в най-тежките 7 месеца на управлението ни. Когато започна войната в Украйна, когато икономиката не се беше съвзела от Ковид кризата, когато ни удари енергийната криза. Благодарение на БСП само за 7 месеца 22 милиарда лева стигната до всеки един, до всяко семейство. От бебето, до възрастния. Защото ние сме социалната партия. Ние сме чувствителната партия. Ние сме социалистическата партия. Първа наша грижа, наше лице, наше сърце е грижата за хората и затова сега можем да отидем при тях спокойни и достойни и да им кажем „Искаме да продължим по този път“.

Искаме да продължим да има безплатни лекарства за децата, искаме да продължим младите хора до 26 години да не плащат данък върху заплатите си. Искаме най-накрая да преизчислим пенсиите. Искаме болниците да не са търговски дружества. Парите да не следват ученика като бройка, а да следват качеството. Искаме българската земя да храни българския народ. Не искаме повече 80% от това, което ядем, да е отвън. Не искаме ГМО. Искаме здрава и образована нация, която има работа и високи доходи“, каза Нинова и подчерта, че само няколко месеца управление с участието на БСП е извело България на първо място по индустриално производство в Европа - нещо, което никога не се е случвало, откакто сме член на ЕС.

„Това е нашият принос за стабилна България, за сигурна България, за достоен живот на хората и искаме да продължим по този път, защото с всичко това ние защитихме най-рядкото и най-скъпо качество в политиката – моралът. Всичко се постига, но загубиш ли морала в политиката, както и в живота, ти си никой. Ние защитихме морала, като не се сглобихме с никого, не се договаряхме по манастири, не ходихме по кабинети да седим в скута на този или онзи, и да се молим за постове и за пари. Но защитихме морала, защото каквото казахме, това изпълнихме. Това е Българската социалистическа партия, това сте всички вие“, заяви още лидерът на БСП.

Нинова сподели болката си по онези времена през 2020 г., когато социалистите, заедно с хиляди хора с други политически убеждения, поискаха промяната на площадите в столицата, а след това ПП и ДБ „се прегърнаха“ с ГЕРБ. „Искахме промяна на модела ГЕРБ. Не мога да простя на ПП и ДБ, че предадоха тази енергия на хората. Искам да си я върнем, защото България има нужда от истинска промяна“, каза Нинова, като бе категорична, че БСП е единствената алтернатива на сглобките.

„Сега уж се карат, но се вижда, че пак ще се прегърнат. Те не са алтернатива един на друг, ние сме единствената алтернатива. Време е хората да го осъзнаят.

Трябва да си отвоюваме държавата, защото най-големият проблем е тази паралелна държава, това задкулисие и тези скрити договорки, които отнемат от енергията на България, отнемат парите на хората, които отиват в частни джобове и след това се връщат отново под формата на нови сглобки и сделки. Трябва да излезем от този омагьосан кръг и ние БСП можем да изведем България от него. Ние, всеки един от нас. Вярвам във вас, трябва да се борим за мира, защото днес изборът е война или мир. И трябва да се борим, защото днес изборът е с мафията или против нея. И ние, българските социалисти, казваме, че сме за достойнството на българския народ, за мирна Европа и мирна България, за достоен живот на всеки един“, завърши Корнелия Нинова.

В своето изказване пред гражданите водачът на шуменската парламентарна листа Борислав Гуцанов подчерта съдбовността на избора, пред който всички сме изправени на 9 юни.

„Положението е много по-сериозно и много по-различно от когато и да било през последните години. Има нещо важно, което се случва през последните 72 часа и не знам колко българи си дават сметка. София беше столица на едно събиране на НАТО, на което се взеха решения, които са много страшни, решения, които са на половин крачка от това светът да бъде въвлечен във военен конфликт. И няма как да бъдем щастливи, че тези решения се взеха в България. Аз се радвам, че именно моята партия, нашата партия, по никакъв начин не взе участие в това, включително и нашият представител не взе участие в това много опасно начинание. И не знам дали има нещо по-ценно в света от живота на всеки един, защото той е един, единствен, уникален. Никой няма право да подлага на изпитание на всеки един от нас, никой няма право бъде над живота на всеки един“, каза Гуцанов.

Той напомни, че БСП винаги е била за мир, за мирни преговори и за мирно решаване на всеки конфликт, а не за даване на оръжие.

„Аз мисля, че този избор на 9 юни е избор между мира и войната. Не правете така, че този конфликт да ни доведе до трета световна война, а след нея не се знае какво ще стане.
Нека това да бъде нашето послание през дните, които остават до изборите и всеки един от нас да убеди повече хора, че изборът е между мира и войната. И ви моля да го разберете със сърце, с душа какво се случва в България, какво става в стара Европа. Искаме ли да имаме мир, искаме ли всеки един от нас да живее достойно в мирна Европа или искаме да бъдем въвлечени в един конфликт, в който победител няма“, каза Борислав Гуцанов, като пожела на всички социалисти да не губят вяра, защото партията ще има силно представителство, както в Народното събрание, така и в Европейския парламент.

Срещата приключи с концерт на обичания от всички поп изпълнител Миро.

Пресцентър на „БСП за България“ - Шумен