Общинският съвет освободи д-р Свилен Арнаудов от поста управител на Комплексен онкологичен център и избра за временен шеф д-р Миглена Петрова.

Гласуването и по двата избора бе тайно. За временен управител предложенията бяха две - на д-р Миглена Петрова, направено от БСП и на д-р Свилен Арнаудов, направено от „Възраждане“, а кметът Христо Христов оттегли своята предишна номинация за д-р Румен Ботев.

До това се стигна след повече от пет часа дебати и няколко прекъсвания на заседанието на съвета.

В зала присъстваха д-р Свилен Арнаудов и работещи в КОЦ. Изказвания направиха гражданите Иванета Бонева, Христина Илиева, Бисерка Йовчева, проф. Веселин Панайотов и Лазар Лазаров, които от трибуната призоваха да не се пипа работещ механизъм – печелившо здравно заведение, което обслужва жители на населени места от цяла Североизточна България. Според тях под управлението на д-р Арнаудов КОЦ-Шумен е постигнал отлични финансови резултати, увеличен е броят на работещите и то със заплати над средните за Шумен.

Кметът Христо Христов заяви, че предложението му за временен управител не е насочено срещу д-р Арнаудов. „Всеки в тази зала може да предложи име за временен управител, това не изключва и името на д-р Арнаудов. Нищо не е насочено срещу КОЦ-Шумен и никой няма намерение да приватизира здравното заведение“, заяви Христов.

Групата на ГЕРБ застана плътно зад искането на кмета за нов временен шеф.

Данаил Данчев предложи гласуването по докладната да е тайно. „Имаше през изминалите дни натиски и заплахи срещу общински съветници и те сега може и да не гласуват, както искат“, каза Данчев. След неговото изказване заседанието бе прекъснато за консултации.

При тайния вот в гласуването за освобождаване на д-р Арнаудов като управител участваха 37 съветници. От тях 23 бяха „за“, 13 „против“, 1 „въздържал се“.

След това Общинският съвет трябваше да гласува временен управител за срок до 6 месеца, в което време да се организира конкурс и да се избере нов постоянен управител.
От БСП номинираха д-р Миглена Петрова. Организиран бе нов таен вот, при който гласуваха 37. От тях „За“ бяха 19, „Против“ – 11, а 5 се въздържаха.

Този резултат създаде юридически казус – дали 19 гласа са достатъчни за избор на управител на общинското лечебно заведение, или трясват гласовете повече от половината от общия брой общински съветници, което е 21. Юристите Даниела Русева и Веселин Пенчев бяха категорични, че са нужни 21 гласа и решение, взето с 19 е нищожно.

Направиха се предложения кметът да оттегли докладната си записка и така да се предотврати опасността КОЦ да остане без управител, което от своя страна ще застраши самото му съществуване.

Кметът Христо Христов сам поиска консултации с председателите на групи в Съвета. След тях той не се върна в сесийна зала, а при подновяването на заседанието стана ясно, че не са постигнали консенсус по въпроса.

Казусът се заплете още повече, след като 4 от 7-те членове на комисията за тайния вот оттеглиха подписите си от протокола, като декларираха, че са били подведени.

Въпреки всичко решенията останаха в сила, въпреки риска новият временен управител да не може да бъде вписан в Търговския регистър и КОЦ-а да остане без легитимно ръководство.

Д-р Арнаудов каза, че не иска да участва във фарс. „Това, което правите е незаконно, консултирал съм се с юристи и знаете какво следва“, обърна се към съветниците Арнаудов. По-късно той уточни, че ще обжалва решението за освобождаването му.

Д-р Петрова обясни, че е напуснала КОЦ през 2021 г. след нагласен конкурс за шеф на отделението по онкология. „Работила съм в КОЦ 35 години и сега се интересувам какво става в здравното заведение и чувам, че микроклиматът не е добър. Мисля, че мога да поправя това“, заяви д-р Петрова.

Припомняме, че договорът за управление на д-р Свилен Арнаудов е изтекъл от миналата година. На няколко пъти общината опита да организира конкурс за нов мандат, но такъв така и не бе одобрен от Общинския съвет.  

Вчера от Онкологичния център разпространиха отворено писмо, в което изразиха притеснението си за бъдещето на заведението. С подписите си 45 лекари, сестри и лаборанти декларираха, че застават зад д-р Арнаудов.

ШУМ.БГ